UPDATE: Comisia Europeană a venit cu o serie de precizări legate de informațiile privind tranșa a doua din PNRR.
Încasarea celei de-a doua tranşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu s-a amânat, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene, informează CE.
Totodată, reprezentanţii Comisiei precizează că reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.
Știrea inițială
Tranșa a doua din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro este blocată la Bruxelles Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a declarat că Guvernul vrea să scape de reformele PNRR.
Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au declarat pentru G4Media.ro o mai multe surse politice. Potrivit acestora, principalele restanțe ale guvernului decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. O altă problemă ar fi anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale).
Totuși, tema pensiilor speciale este subiect separat de discuții între Guvern și Comisia Europeană.
- Marcel Ciolacu taie în carne vie! L-a dat afară imediat. Liderul PSD care a fost obligat să-şi dea demisia
- Victor Ponta: “Românii preferă să meargă în vacanță, nu să protesteze”
- Lovitură totală pentru Traian Băsescu! Se redeschide un dosar care l-ar putea pune la pământ pe fostul preşedinte
Comisia Europeană vrea ca și pensiile militare să fie calculate pe baza contributivității
Potrivit informațiilor G4Media.ro, Comisia Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliția PNL-PSD în ce privește reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității. Comisia, susținută de această dată de Banca Mondială, solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.
”Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. Să fie clar: banii din PNRR vin dacă jaloanele și țintele sunt îndeplinite pe bune. Declarațiile politice nu fac decât să tergiverseze un eventual eșec de absorbție a banilor. Cel mai tare doare reforma pensiilor: nu sunt în stare să scape de pensiile speciale. Ca să ne lămurim, solicit publicarea scrisorilor schimbate de Comisia Europeană și Guvern pe tema reformelor din PNRR de la începutul anului încoace. Și acolo vom vedea răspunsul dur al Comisie și cel lipsit de competență al Guvernului”, a declarat pentru G4Media.ro europarlamentarul Dragoș Pîslaru (copreședinte REPER, Renew Europene).
