Stiri Politice

Bode vrea să ia Cetatea Brașovului! Coliban: Cine ieri fura din carte, astăzi fură o cetate! UPDATE: Ce spune MAI

PNL face scut în jurul lui Lucian Bode: Avem toată încrederea în secretarul general

UPDATE: Într-un punct de vedere trimis la redacție, Ministerul de Interne spune că Informațiile vehiculate în spațiul public de către USR  sunt în totalitate false!

Printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a stabilit apartenența de drept a imobilului vizat la domeniul public al statului, prin Ministerul Finanțelor.

Astfel, în urma unei solicitări a Ministerului Finanțelor care a fost adresată tuturor ministerelor, instituția noastră a transmis intenția și interesul de a prelua în administrare imobilul cu menținerea uzului și interesului public național al acestuia.

De asemenea, inclusiv Ministerul Educației și-a manifestat intenția de a prelua în administrare imobilul vizat.

Astfel, în funcție de analiza și decizia ce va fi luată la nivelul Guvernului în ceea ce privește instituția care va prelua în administrare imobilul, se pot derula procedurile legale în vederea materializării acestui demers, proceduri care implică promovarea unei hotărâri a Guvernului cu parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de Codul administrativ.

Așadar, la acest moment MAI nu a efectuat niciun demers legislativ în ceea ce privește preluarea imobilului.

În concluzie, nu poate fi vorba de o preluare forțată din partea Ministerului Afacerilor Interne, demersul reprezentând materializarea unui răspuns la o solicitare legală și instituțională a Ministerului Finanțelor.

Știrea inițială

Ministrul Bode vrea să ia Cetatea Brașovului, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban, potrivit unui comunicat al USR.

Ministrul Lucian Bode nu vrea să restituie cetatea Brașovului primăriei conduse de Allen Coliban, potrivit unui comunicat al USR. Edilul apel și la parlamentarii de Brașov: „Lucrurile nu vor rămâne așa. Este momentul să strângem rândurile și să ne recuperăm Cetatea”.

„Primarul Brașovului, Allen Coliban: Cine ieri fura din carte, astăzi fură o cetate! Ministrul Bode vrea să ia Cetatea Brașovului la MAI! Dintr-o ambiție personală, ministrul hoț Lucian Bode nu vrea să restituie cetatea Brașovului primăriei conduse de Allen Coliban.

USR: Voci din MAI spun că este o ambiție personală a domnului Bode

Primăria Brașov a recâștigat în instanță Cetatea Brașovului în domeniul public al Statului Român (într-un litigiu cu ARO și SIF). Un proces în care Statul Român, prin Guvernul României, nu s-a prezentat să își apere interesul. Decizia a devenit definitivă în noiembrie 2022. Guvernul promisese, prin documente oficiale, că va transfera Cetatea în proprietatea Municipiului Brașov imediat ce hotărârea de instanță va rămâne definitivă. Iată însă că Ministerul Afacerilor Interne intră pe fir și vrea să își treacă în patrimoniul propriu cetatea.

Voci din MAI spun că este o ambiție personală a domnului Bode, motivată de războiul politic pe care îl duce cu toți cei care îi cerem demisia pentru furtul intelectual dovedit. Pe scurt, un abuz în serviciu”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Coliban a lansat o petiție publică pentru ca primăria Brașov să primească cetatea.

„Fac apel și la parlamentarii de Brașov, pentru a dovedi unitate pe acest subiect. Este urgentă interpelarea și chemarea în Parlament a Ministrului pe această temă, dar și lupta la nivel legislativ pentru finalizarea urgentă a transferului de proprietate a Cetății către Municipiul Brașov.

Avem bani în buget pentru stoparea degradării zidurilor, există și fonduri nerambursabile pe care nu le putem folosi din motiv că nu avem Cetatea în proprietate, prin urmare avem nevoie de o rezolvare rapidă a acestei probleme. Lucrurile nu vor rămâne așa. Este momentul să strângem rândurile și să ne recuperăm Cetatea”, spune primarul Brașovului Allen Coliban.

To Top