Stiri Politice

Atac devastator la adresa PNL! Coaliţia, în război intern. Acuzaţii grave ale celor de la PSD

Atac devastator la adresa PNL! Coaliţia, în război intern. Acuzaţii grave ale celor de la PSD

Atac devastator la adresa PNL! Coaliţia, în război intern. Acuzaţii grave ale celor de la PSD. Totul s-a întâmplat chiar în oraşul lui Klaus Iohannis, Sibiu. Dacă la Bucureşti lucrurile par să meargă bine, în teritoriu e scandal mare între PNL şi PSD.

Cei de la PSD Sibiu îi acuză pe liberali din cauza lansării proiectului noului spital judeţean. Se pare că este un eşec finanţarea acestuia prin PNRR. “PSD Sibiu s-a implicat constant pe tema noului spital judeţean şi a avut mai multe întâlniri cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru a încerca să clarifice situaţia acestui important obiectiv sanitar.

Pentru cei care au uitat derularea evenimentelor, un rezumat lămuritor:

– Înainte de alegerile locale din 2020, în locaţia de pe Drumul Hoţilor, au apărut o mulţime de pancarte care anunţau că, în curând, acolo se va construi noul spital judeţean. Toţi politicienii de vârf ai PNL, în frunte cu preşedinta Consiliului Judeţean, doamna Cîmpean Daniela, au fost acolo, s-au filmat şi fotografiat, au dat declaraţii şi au promis că au finanţarea asigurată pentru spital şi că, în curând, va începe construcţia.

– Ştiind că liderii PNL mint sibienii într-o problemă atât de delicată pentru oraşul nostru, cu scopul de a atrage cât mai multe voturi şi pentru ca doamna Cîmpean să obţină un nou mandat la cârma Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai PSD Sibiu au ieşit public şi au cerut ca doamna Cîmpean să prezinte sursa de finanţare pentru construcţia noului spital. Precizăm faptul că, la vremea aceea, nu începuse pandemia de Covid, iar PNRR-ul (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) nu exista şi, bineînţeles, nu se ştia că urmează să fie lansat un astfel de program de finanţare.

– Ca urmare a acestor întrebări, nu doar din partea noastră, ci şi a altor formaţiuni politice, în loc să răspundă punctual, conducerea PNL l-a adus pe domnul Ludovic Orban, premierul de la acea dată, invitându-l chiar în şedinţa Consiliului Judeţean (desfăşurată online), să garanteze finanţarea spitalului. Domnul Orban a afirmat că există finanţare şi că spitalul se va face.

– După această declaraţie, fostul premier a plecat intempestiv, fără să răspundă la întrebările consilierilor judeţeni. A urmat conferinţa de presă de rigoare, organizată “la faţa locului”, pe Drumul Hoţilor, cu pancartele în spate, alături de doamna Cîmpean şi toată conducerea PNL de la acea dată.

– Doamna Cîmpean a susţinut că Ludovic Orban, în numele Guvernului României, a semnat un acord cu Consiliul Judeţean, de finanţare integrală a noului spital judeţean.

– Documentul nu a fost făcut public şi nimeni nu a avut acces la el, deşi atât noi, cât şi reprezentanţii presei sibiene, l-am cerut de mai multe ori.

– După ce a fost demis Guvernul Orban, am avut acces la document şi am constatat că este un act fără valoare şi implicaţii financiare, în care Guvernul îşi afirma acordul pentru construirea noului spital judeţean.

– A început pandemia Covid şi, odată cu ea, a venit şi “echipa câştigătoare” Cîţu, sprijinită total de PNL Sibiu. Au urmat aceleaşi promisiuni şi vizita de rigoare la amplasamentul noului spital. Noutatea a fost că apăruse PNRR-ul, numai bun de invocat drept viitoare “sursă de finanţare”.

– “Echipa câştigătoare” a dispărut la fel de repede cum a apărut şi a urmat noul premier, iar conducerea judeţului a avut mai multe vizite la Guvern, pentru a se întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

– Una dintre vizite a fost făcută publică pe pagina de socializare a liderilor PNL Sibiu. S-a minţit că premierul şi liderii de la nivel central au dat asigurări că noul spital judeţean din Sibiu se va construi din fonduri PNRR.

– Au minţit pentru că, prin PNRR, Guvernul liberal Cîţu îşi asumase în scris faţă de Comisia Europeană că va construi 25 de unităţi spitaliceşti sau spitale noi, suma totală alocată prin PNRR fiind de 1,6 miliarde de euro.

– În condiţiile în care proiectul noului spital judeţean Sibiu ajunsese deja la un cost de aproximativ 520 de milioane de euro, era clar că, pentru a nu pune în pericol întreg PNRR-ul, acesta nu avea cum să primească finanţare. În cazul în care nu se realizau obiectivele din PNRR, respectiv cele minim 25 de unităţi spitaliceşti şi spitale noi, se pierdeau toţi banii din PNRR (1,6 miliarde de euro).

– Atunci când a fost publicată lista spitalelor a căror construcţie va fi finanţată prin PNRR, în loc să-şi recunoască greşeala, a fost mai uşor ca reprezentanţii PNL Sibiu să spună că PSD este de vină şi că domnul ministru Alexandru Rafila i-a descalificat voit.

Atac devastator la adresa PNL!

– UN FALS GROSOLAN pentru că obiectivul de finanţare “Construire spital judeţean de urgenţă Sibiu” a fost respins întrucât nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul etapei I de evaluare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1237/2022.

– Subliniem faptul că Hotărârea de Guvern este adoptată şi semnată, conform legislaţiei în vigoare, de premierul României, (în cazul de faţă, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL). Lucrurile acestea au fost explicate pe larg şi de ministrul Sănătăţii, în răspunsul la contestaţia înaintată de Consiliul Judeţean Sibiu.

Dacă doamna Cîmpean ar fi ascultat a doua propunere a PSD Sibiu, lansată public, care prevedea construirea unor clădiri noi în curtea actualului Spital Judeţean, asemenea spitalului Polisano, sumele erau mult mai mici, iar proiectul ar fi putut fi finanţat prin PNRR.

Ne exprimăm speranţa că doamna Cîmpean nu va mai spune neadevăruri, se va trezi la realitate şi va munci cot la cot cu echipa din cadrul Consiliului Judeţean pentru că, între timp, au apărut şi alte surse de finanţare care se pot accesa, astfel încât proiectul noului spital judeţean să se poată materializa. Altfel, sibienii vor rămâne doar cu spitalul virtual, prezentat de doamna Cîmpean şi realizat pe bani mulţi, din bugetul judeţului”, spun cei de la Organizaţia Judeţeană PSD Sibiu.

To Top