Stiri Politice

Asta înseamnă 20 de miliarde! USR face mega scandal din cauza găurii din buget: Asta e stabilitatea promisă de Iohannis

Revoltă în PNL! Dezvăluirile care pot rupe coaliţia. Ce i-au spus liberalii lui Nicolae Ciucă

PSD și PNL spun că fac economii, dar Spătaru a dat 300 de milioane de euro ajutor de stat unor firme de apartament, spune Ionuț Moșteanu, care precizează că PSD și PNL se ceartă, deși sunt împreună la guvernare.

Guvernul PNL – PSD – UDMR trebuia să discute, în ședința de miercuri, despre tăierile de cheltuieli bugetare, dar… nu s-a mai întâmplat nimic. Premierul Nicolae Ciucă (PNL) le-a dat miniștrilor termen până azi să vină cu propuneri de soluții pentru reducerea cheltuielilor, fiind necesară o economie de 20 de miliarde de lei. Deocamdată sunt zero rezultate.

Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR și purtător de cuvânt al partidului, a declarat, pentru B1 TV, că măsuri pentru economii de 20 de miliarde nu se pot lua pe genunchi, de pe o zi pe alta.

Pe de altă parte, el a remarcat și ipocrizia în care se găsesc guvernanții: spun că vor să facă economii de 20 de miliarde, dar Florin Spătaru, ministrul PSD al Economiei, a dat sute de milioane de euro unor firme de apartament. Mai precis, ministrul Spătaru a acordat finanţări de 300 de milioane de euro unui număr de opt firme, cu 14 angajaţi şi cifre de afaceri derizorii, în cadrul unei scheme de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare.

„USR l-a chemat pe dl Câciu (ministrul PSD al Finanțelor) în Parlament să ne explice ce e cu această gaură, pentru că nu noi am zis-o, ci dânșii de la Guvern au zis-o. Dl premier a spus că avem probleme cu banii la buget, după trei luni de la aprobarea bugetului.

Noi le-am spus în decembrie anul trecut, când au aprobat bugetul pe repede-nainte în Parlament, că nu-l votăm că are venituri nerealiste. Ei practic au umflat bugetul ca să fie toată lumea mulțimită, să spună ”uitați ce de bani o să aveți și primari, și șefi de instituții, toată lumea trai pe vătrai”. Dar de unde…. Acum au văzut că au deficit de peste 1% după doar două luni.

Ne dăm seama că nu poți să tai 20 miliarde

Dacă ținem cont că deficitul crește pe ultimele luni, când se fac plăți pentru investiții în general, în ritmul ăsta ne ducem la 7 – 8% până la finalul anului. S-au speriat, și-au dat seama.

Dl Ciucă nu înțelege economie. Dânsului poa’ să-i spună oricine orice, că zice ”OK, bine, vorbim”, că nu înțelege, n-a lucrat niciodată, nu știe”, a declarat Ionuț Moșteanu, pentru B1 TV.

Acesta a explicat apoi că economii la buget de 20 de miliarde pur și simplu nu se pot face de pe o zi pe alta: „Cei care știm cum funcționează administrația centrală ne dăm seama că nu poți să tai 20 miliarde, să faci o rectificare bugetară solidă în două zile. Asta însemană că trebuie să lucrezi cu instituțiile din subordine – numai Ministerul Transporturilor are 50 de instituții și companii în subordine – fiecare să vadă de unde poate să taie, să vină către minister, ministerul către Ministerul Finanțelor și tot așa. Or asta nu se poate face pe genunchi, în două-trei zile dacă e un exercițiu serios. Că ce spun ei cu benzină și becuri și nu știu ce e praf în ochi, e vrăjeală să-i păcălească pe toți, să pară că lucrează”.

„20 de miliarde de lei sunt bani foarte mulți. Mie-mi plac imaginile plastice… Sunt 10 poduri peste Dunăre ca ăla de la Brăila. 20 de miliarde de lei sunt o autostradă și ceva de la Pitești până la Sibiu, cu tuneluri și viaducte. Asta înseamnă 20 de miliarde!”, a mai spus vicepreședintele USR.

Deputatul USR a remarcat apoi cum PSD și PNL se ceartă, deși sunt la guvernare, iar președintele Klaus Iohannis ne spusese că trebuie să acceptăm compromisul ”PSD la guvernare cu PNL” tocmai pentru a avea stabilitate.

„Câciu a venit ieri (în Parlament), nu ne-a convins cu nimic. Mai mult, am văzut o bătălie între PSD și PNL. S-au luat la bătaie acolo, la figurat, arătând cu degetul unii spre alții, deși sunt la guvernare, deși ne-a promis dl Iohannis că trebuie să fie PSD cu PNL pentru stabilitate. Numai stabilitate n-m văzut ieri în Parlament”, a mai spus purtătorul de cuvânt al USR.

Ionuț Moșteanu a remarcat apoi ipocrizia PNL – PSD: „Pe de-o parte spun că fac economii, în același timp vedem că dl Spătaru de la Economie dă 300 de milioane de euro ajutor de stat unor firme de apartament, niște combinații acolo… Deci pe de-o parte spun că strângem cureaua, pe de altă parte, aruncă niște bani neclari pe ce”.

To Top