Stiri Politice

Apare o nouă forță politică în România: “E posibilă o construcţie şi alternativă de dreapta”

Apare o nouă forță politică în România: "E posibilă o construcţie şi alternativă de dreapta"

Cătălin Drulă a anunțat că este o posibilitate colaborarea la nivel politic, în perspectiva anului electoral 2024 cu Ludovic Orban, precum şi cu alte partide democratice şi „ cu toţi cei care vor să pună umărul la dărămârea PNL-PSD”.

„Nu văd nicio formă de colaborare cu un partid extremist (AUR – n.r.). Iar în ceea ce îl priveşte pe domnul Orban avem o colaborare parlamentară foarte bună, depunem împreună moţiuni simple împreună, atacuri la CCR. În afara zonei parlamentare, colaborăm bine la nivel local, lucruri punctuale şi cu PMP. Atâta timp cât vorbim despre partide democratice, din zona care respectă valorile democratice, ne dorim o colaborare şi să oferim o alternativă României în 2024. Spun că doresc să colaborăm cu toţi cei care vor să pună umărul la dărămârea PNL-PSD. E posibilă o construcţie şi alternativă de dreapta”, a afirmat Cătălin Drulă.

Sondaj de ultimă oră înaintea alegerilor parlamentare 2024

Totuși, românii nu dau semne că văd o alternativă la actuala coaliție de guvernare. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă, după redistribuiri, PSD, PNL și UDMR ar depăși majoritatea de două treimi din numărul mandatelor parlamentare. Aceasta este necesară pentru modificarea Constituției și reorganizarea administrativ-teritorială a țării.

Chiar dacă cei de la PSD au un avans mare nu ar reuși să formeze o altă majoritate. Totuşi, social-democrații se află mai aproape de 50% alături de AUR. Toate partidele parlamentare actuale înregistrează variații în interiorul marjei de eroare de 3%, mai spune sursa citată.

Astfel, partidul condus de Marcel Ciolacu are 36%. PNL se află la doar 22%. AUR e a treia forţă politică, cu 14%. Doar două partide ar mai intra în Parlament, conform acestui sondaj. Este vorba despre UDMR, cu 5% şi USR cu 8%.

PSD – 36% (34% în noiembrie 2022, 35% în septembrie, 37% în iulie, 35% în mai)

PNL – 22% (24% în noiembrie 2022, 22% în septembrie, 24% în iulie, 23% în mai)

AUR – 14% (12% în noiembrie 2022, 15% în septembrie, 12% în iulie, 10% în mai)

USR – 8% (9% în noiembrie 2022, 8% în septembrie, 7% în iulie, 9% în mai)

UDMR – 5% (5% în noiembrie 2022, 5% în septembrie, 5% în iulie, 5% în mai)

PMP – 4% (4% în noiembrie 2022, 4% în septembrie, 4% în iulie, 6% în mai)

PU-SL – 4% (4% în noiembrie 2022, 4% în septembrie, 4% în iulie, 4% în mai)

Alt partid – 7% (Forța Dreptei, ALDE, REPER, SOS România, Pro România, PER, ApP)

To Top