Stiri Politice

Amănunte incredibile din Parlament! AUR s-a opus unui proiect care ajuta victimele traficului de persoane. Cum se apără

Propunerea legislativă: Cel mult zece persoane înregistrate cu cartea de identitate la o adresă

Amănunte incredibile din Parlament! AUR s-a opus unui proiect care ajuta victimele traficului de persoane. Deputații AUR din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților au votat marți împotriva unui proiect de lege privind protejarea victimelor traficului de persoane.

Deputatul AUR Georgel Badiu a spus în ședință că proiectul inițiat de 41 de parlamentari USR, inclusiv doi deputați PNL, dezincriminează de fapt cerșetoria și prostituția.

Totuşi, unul dintre iniţiatori, senatorul USR, Silvia Dinică, spune că proiectul de lege are în vedere transpunerea măsurilor europene de protecție a victimelor traficului de persoane. Mai mult, facilitează accesul la actele de identitate pentru victimele traficului de persoane.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, precum şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă nr.97/ 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români a trecut în octombrie de Senat și urma să fie votat marți în plenul Camerei Deputaților, for decizional, însă a fost dezbătut în Comisia Juridică.

Aceste prevede că articolul 20, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Persoana supusă traficului de persoane care a săvârșit una dintre contravențiile prevăzute la art. 2 pct. 3 și pct. 6 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se sancționează”.

După articolul 31, se introduce un nou articol, art. 31 indice 1, cu următorul cuprins: „Art. 31 indice 1 – Victimele traficului de persoane au dreptul la acte de identitate emise conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată cu modificările și completările ulterioare”. La articolul 14, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5 indice 1), cu următorul cuprins: „(5 indice 1) Victimele traficului de persoane au dreptul la acte de identitate care să le fie emise în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.

În actele de identitate ale victimelor traficului de persoane poate fi înscris ca domiciliul social sediul unui birou de avocatură, ori sediul unei organizații guvernamentale”. La articolul 15, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) În cazul victimelor traficului de persoane, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identate este de până la 15 zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor”. La articolul 21 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, lit. F), cu următorul cuprins: „f) documentele stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului afacerilor Interne, în cazul victimelor traficului de persoane”.

De asemenea, textele legii 678/2001 și OUG 97/2005 primesc o nouă numerotare.

Deputații AUR Georgel Badiu și Raisa Enachi s-au opus proiectului. Primul a spus că de fapt se dezincriminează cerșetoria și prostituția, conform înregistrării ședinței. „Nu este vorba de acele acte de identitate. Trebuie să intrăm în prima parte, pentru că propunerea colegilor de la USR vizează dezincriminarea contravențiilor prevăzute la art. 2 pct. 3 și pct. 6 din legea 61/1991. Dacă ne uităm la pct. 3 și pct. 6 aici avem «apelarea în mod repetat la mila publicului precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte» (pct. 3). Avem teza 1 și teza 2.

Eu înțeleg că putem să dezincriminăm prima parte dar partea a doua, adică «determinarea unei persoane la săvârșirea cerșetoriei» sau cum este la pct. 6 «îndemnul sau determinarea unei persoane la săvârșirea prostituției».

Păi noi n-avem cum s-o dezincriminăm sub nicio formă, adică ar trebui introdus un amendament, dacă sunteți de acord, prin care proiectul legislativ să facă referire doar la teza 1 de la pct. 3 și pct. 6, nicidecum să le trateze în mod integral”, a afirmat Georgel Badiu.

Deputatul USR Iulian Lorincz a negat că se dezincriminează ceva. „Probabil că nu ați înțeles. Uitați-vă la proiectul de lege propus de colegul dvs. și o să vedeți. Art. 2 pct. 3 și pct. 6 nu se mai sancționează, dacă persoana respectivă a săvârșit acele contravenții prevăzute.

Pct. 3 și pct. 6 au teza 1 și teza a 2-a. La pct. 3 avem «apelarea la mila publicului precum și la determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte».

Eu am înțeles că este victima traficului de persoane și apelează la mila publicului un cerșetor. Dar în momentul în care el, ca cerșetor determină altă persoană să apeleze la mila publicului, păi cum să dezincriminăm așa ceva. Sau dincolo la prostituție la pct. 6, cum să dezincriminezi îndemnul sau determinarea unei alte persoane să practice prostituție”, a afirmat reprezentantul AUR.

Vicepreședintele Comisiei, Tănăsescu Alina-Elena, care a prezidat ședința, a spus de asemenea că nu se dezincriminează vreo faptă.

Raportul proiectului de lege a fost adoptat de Comisie, cu cele două voturi AUR împotrivă. Senatorul USR Silvia Dinică a spus clar. „Proiectul de lege are în vedere transpunerea măsurilor europene de protecție a victimelor traficului de personae și facilitează accesul la actele de identitate pentru victimele traficului de persoane.

Astfel, conform modificărilor introduse, victimele care au fost obligate să presteze muncă sexuală nu vor mai fi sancționate. În cazul victimelor cărora le-au fost confiscate actele de identitate de către traficanți, accesul imediat la servicii de asistență, sprijin și protecție este direct legat de deținerea unor acte de identitate.

Proiectul de lege propune ca termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate sa fie de maxim 15 zile iar domiciliul victimei să fie protejat. Sunt mâhnită de ce au înțeles unele partide din acest proiect prin care încercăm să facem mai ușoară viața celor care au fost traficați”, a mai spus aceasta, conform digi24.ro.

Badiu a revenit apoi într-un comunicat de presă. “Am fost acuzat de mass-media că m-aş fi opus unui proiect de lege menit să protejeze victimele traficului de persoane. Aş vrea să vă arăt că este o dezinformare, o minciună sfruntată, pentru că în realitate acel proiect de lege este total greşit şi este o greşeală nu neintenţionată, ci foarte intenţionată.

La o primă vedere, proiectul pare a fi unul benefic, însă, după cum ştim, diavolul se ascunde întotdeauna în detalii. Ca fost poliţist înţeleg foarte bine diferenţele atunci când se pune problema de încadrare juridică şi pot face o analiză mult mai clară, mult mai pertinentă în ceea ce priveşte vinovăţia unei persoane când este vorba de stabilirea culpei sale în comiterea unei contravenţii sau infracţiuni.

AUR s-a opus unui proiect care ajuta victimele traficului de persoane

Acest proiect PLx 602/2022 promovat de USR va implica în mod real imposibilitatea ca prostituatele şi cerşetorii să mai fie amendaţi de organele de ordine şi nu doar cei care practică prostituţia şi cerşetoria, ca victime ale traficului de persoane, ci inclusiv şi cei care îndeamnă sau determină alte persoane la practicarea cerşetoriei sau prostituţiei.

Deci, despre ce vorbim aici? De victime sau de adevăraţi complici ai proxeneţilor sau chiar proxeneţi? Una e să fii victimă a traficului de persoane şi alta este să îndemni sau să determini o persoană să practice prostituţia.

Asta este diferenţa, le-am explicat colegilor din Comisia Juridică, însă aceştia au judecat lucrurile superficial şi au votat un proiect de lege care efectiv va lega de mâini şi picioare organele de ordine când va veni vorba de aplicarea legii 61/1991. Practic, nu vei mai putea să faci nici dosare penale pentru prostituţie, pentru că în Codul penal spune că trebuie să dovedeşti faptul că acea prostituată a practicat cea mai veche meserie din lume pentru a obţine principalele venituri de existenţă. În practică presupune existenţa mai multor contravenţii, a mai multor amenzi, ceea ce nu va mai exista de acum înainte. De ce? Pentru că, în momentul în care Poliţia sau Jandarmeria vor dori să sancţioneze contravenţional o prostituată sau un cerşetor, acea persoană va spune: eu sunt o victimă, am fost obligat. Bun, cine va putea demonstra, cine va face anchetă şi va demonstra faptul că a fost obligată persoana respectivă să practice prostituţia sau nu?

Neexistând o anchetă finalizată nu vei putea, ca poliţist sau jandarm, să aplici nicio sancţiune contravenţională. Iată de ce, nemaiexistând contravenţii, nu vor mai exista nici dosare penale pentru prostituţie.

Practic, printr-o mică şmecherie legislativă, USR reuşeşte să ducă în derizoriu o parte importantă a legii 61/1991 şi o infracţiune din Codul Penal.

Nu trebuie să uităm faptul că, săptămâna trecută, acelaşi USR, care propagă tot felul de lozinci găunoase, a votat împotriva unui proiect de lege care prevedea mărirea pedepselor pentru traficul de droguri. Şi atunci ne întrebăm ce scopuri ascunse are acest partid sponsorizat de anumite forţe din afară ţării?”, a mai spus Badiu de la AUR.

To Top