Stiri Politice

Adrian Câciu, făcut praf în direct! Pensiile speciale, mărul discordiei. Afirmaţia halucinantă a ministrului

Mega programul de un miliard de euro la care lucrează ministrul PSD al Finanțelor

Adrian Câciu, făcut praf în direct! Pensiile speciale, mărul discordiei. Afirmaţia halucinantă a ministrului a scos din minţi milioane de români. Nici analistul Bogdan Chirieac nu a făcut excepţie. Acesta a dat de pământ cu şeful de la Finanţe.

Adrian Câciu susţine că România are bani de pensii speciale, asta deşi trăim într-o criză profundă. Chirieac a vorbit despre afirmaţiile ministrului, dar şi despre ce se întâmplă în Europa. Cauzele protestelor par a fi diferite: în Franța, protestatarii au ieșit în stradă împotriva reformei pensiilor, cerută de președintele Macron.

În Italia, greva națională de o zi declanșată miercuri de anumite sindicate vizează violența împotriva femeilor și obținerea egalității salariale. În Georgia, oamenii au fost iritați de o lege inspirată de modelul rusesc, la adresa agenților străini.

Bogdan Chireac spune că există cauze comune în spatele acestor proteste aparent fără legătură. Acesta a anticipat o extindere a mișcărilor sociale în Europa și în lume, pe fondul tensiunilor acumulate ca urmare restricțiilor din pandemie și a crizelor energetică și inflaționistă, alimentate de războiul din Ucraina.

“O să spuneți că rușii sunt în spate. Eu nu cred. S-au adunat foarte multe nenorociri în perioada pandemiei. Acum, odată cu războiul din Ucraina, cu criza energetică, cu criza economică determinată și de criza energetică, s-au adunat tensiuni sociale. Va urma un val de proteste.

Democrațiile solide vor face față. De pildă, (președintele francez Emmanuel) Macron trebuie să mărească vârsta de pensionare, fiindcă (altfel) se prăbușește sistemul de pensii.

La noi apare, dacă vă vine să credeți, unul, Câciu, ajuns prin nu știu ce accident ministru de Finanțe, care spune ‘Am bani de pensii speciale!’ Mă, nu ți-e rușine? Dar de pensii normale de ce n-ai bani? De ce ai mai majorat taxele și impozitele în mediu privat, de i-ai făcut praf pe antreprenorii români? Ca să vii să mă anunți că ai bani de pensii speciale?”, a punctat analistul în intervenția sa la Antena 3 CNN.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus, miercuri, că România are bani pentru plata pensiilor speciale. “Sunt 12 miliarde de lei, dar această pondere a cheltuielilor cu pensiile speciale scade de trei ani de zile. În 2020 aveam 0.96% din PIB, apoi 0.93 % în 2021, 0.84% în 2022, iar anul acesta închidem cu 0.78%”, a spus ministrul de Finanțe, întrebat despre pensiile speciale.

Adrian Câciu, făcut praf în direct!

El a fost, miercuri, în Senat, și le-a spus parlamentarilor că reforma prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi făcută “conform prevederilor” iar cheltuielile din PIB cu pensiile de serviciu vor fi reduse conform prevederilor din PNRR.

“Bani România are, problema este dacă este oportun să ducă mai mulți bani sau mai putini bani. PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face”, a mai  spus ministrul.

Problemele legate de pensiile speciale împiedică închiderea jalonului corespunzător din PNRR iar România riscă să piardă, astfel, fonduri importante pe care Executivul de la Bruxelles le-a alocat statelor membre prin intermediul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Prin PNRR, României i-au fost alocate 19,2 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi.

To Top