Stiri Politice

Adevărul despre scandalul dintre Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu! De ce nu mai are şanse şeful PSD să devină premier

PSD pregătește o super lovitură în Guvern: Vizează toți angajații din România (SURSE)
Marcel Ciolacu Sursa foto Facebook

Adevărul despre scandalul dintre Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu! Miza preşedintelui României. De ce nu mai are şansă şeful PSD să devină premier. Sunt doar câteva întrebări care s-au ridicat după ieşirea şefului statului de acum câteva zile.

Klaus Iohannis nu ar dori ca Nicolae Ciucă să-şi dea demisia din fruntea Guvernului şi să-l nominalizeze pe liderul social democrat. Cei doi ar fi deja în scandal.

Jurnalistul Dan Tapalagă pune pe masă mai multe scenarii din interior, conform g4media.ro. Crede că Iohannis nu şi-ar mai dori să-l vadă pe Ciolacu în fruntea Guvernului. Astfel, ar exista posibilitatea unui scandal uriaş. Ciolacu a ameninţat deja că nu acceptă alt scenariu decât acela prin care el să ajungă şef la Palatul Victoria.

“Klaus Iohannis a dorit să-i sugereze că nu-l va pune premier pe Marcel Ciolacu. Un scenariu mai puțin probabil, dar nu este deloc exclus în contextul războiului din Ucraina. Dacă degenerează conflictul, greu de crezut că România va avea timp de de negocieri politice interminabile pentru schimbul de ministere prevăzut în protocol. Ele vor paraliza administrația centrală pentru o lungă perioadă, situație de neconceput pe un fundal de criză de securitate majoră în regiune. România este azi singurul aliat de încredere în Estul Europei: Ungaria joacă pe față cartea Rusiei, iar Bulgaria se zbate într-o criză guvernamentală prelungită de anul trecut.

Adevărul despre scandalul dintre Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu!

Între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis a început deja marea răfuială electorală. Dacă liderul PSD va candida într-adevăr la prezidențiale, atunci singurul său adversar în campania electorală va fi președintele Klaus Iohannis. Guvernul din care face parte nu-l poate ataca, PNL și UDMR sunt parteneri de guvernare, USR și AUR sunt în opoziție. Toate campaniile electorale din România înseamnă de fapt o răfuială unu la unu cu președintele în funcție. Dacă suntem în acest scenariu, atunci nici Klaus Iohannis nu va avea nici un interes să-l nominalizeze pe Marcel Ciolacu premier, ci să încerce dezmembrarea PSD, prin nominalizarea altui lider pesedist pentru funcția de premier. Dacă nu va reuși acest lucru, singura sa moștenire ar putea fi aducerea PSD la putere după alegerile din 2024. Or, nominalizarea premierului este ultimul său glonț politic. După acest gest, Klaus Iohannis devine cu adevărat irelevant.

În concluzie, ce a făcut Klaus Iohannis? Doar i-a amintit lui Marcel Ciolacu cine este șeful în România sau tocmai l-a anunțat că nu-l va pune premier? Acum este mult prea devreme pentru răspunsuri clare. Dacă răfuiala se va opri aici, foarte probabil suntem în primul scenariu și Ciolacu ajunge peste câteva luni în fruntea Guvernului. Dacă se va intra în spirala atacurilor reciproce, atunci suntem în scenariul doi și trei: Ciolacu nu va ajunge premier, PSD sare în aer sau trece disciplinat în opoziție, iar liderul PSD se va pregăti pentru primele sale bătălii politice adevărate: primăria Capitalei sau președinția României. Asta dacă va reuși să-și păstreze funcția în partid”, spune Tapalagă într-un editorial, conform sursei citate.

To Top