Stiri Politice

Adevărul despre acuzaţiile la adresa lui Nicuşor Dan! Specialiştii au spus clar ce se va întâmpla cu primarul Capitalei

Scandal total în politică: De când Nicușor Dan și primarii USR respectă legea, mafia imobiliară face foamea

Adevărul despre acuzaţiile la adresa lui Nicuşor Dan! Specialiştii au spus clar ce se va întâmpla cu primarul Capitalei după sesizatea celor de la ANI. Cei de la Agenția Națională de Integritate îl acuză pe edil de conflict de interese administrativ și de incompatibilitate.

Mai mult, adversarii politici spun că Nicuşor Dan ar trebui să pierdă funcția de primar general al Capitalei și să aibă interdicție timp de trei ani de la acel moment de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică.

Nicuşor Dan a spus clar. Va contesta decizia ANI în instanță, astfel că, până la o hotărâre definitivă a instanței, rămâne la conducerea Primăriei Capitalei. ANI mai susține că sunt indicii că Nicușor Dan ar fi comis infracțiuni de abuz în serviciu și folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Oamenii legii vin însă cu o altă versiune. Avocatul Cristian Ene a detaliat situaţia primarului. „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General cu referire la existența a două posibile infracțiuni în sarcina domnului primar general Nicușor Dan, urmează ca Parchetul General să verifice dacă faptele reclamate de către ANI întrunesc sau nu elementele constitutive ale infracțiunilor reclamate”, a spus Cristian Ene, conform gandul.ro.

Avocatul nu s-a oprit aici Spune că întreaga procedură durează şi că edilul ar putea fi suspendat din funcție doar dacă s-ar ajunge la situația în care ar fi pus sub acuzare și, ulterior, instanța ar decide definitiv arestarea lui preventivă. Dacă primarul Capitalei ar fi pus sub acuzare, dar nu și arestat preventiv, va putea să își exercite în continuare funcția.

„Urmărirea penală nu are un termen-limită, poate dura câteva luni, un an, doi. În situația în care se constată existența faptelor și ulterior se identifică persoana care ar fi săvârșit faptele respective, i se aduce la cunoștință persoanei calitatea de suspect.

Calitatea de suspect nu afectează calitatea de exercitare a funcției de primar al Capitalei. În situația în care s-ar fi luat o măsură preventivă și s-ar fi păstrat – și anume arestul -, în acel moment s-ar pune în discuție afectarea calității de primar general și în momentul respectiv intervine prefectul prin constatarea vacantării funcției. Nicușor Dan își poate exercita funcția până în momentul în care rămâne o hotărâre definitivă”, a explicat Cristian Ene.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, spune că de la sesizarea pe care a făcut-o ANI la Parchetul General până la posibila demitere a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care ar fi urmată de alegeri locale anticipate parțiale, este drum lung.

Zegrean lansează acuzaţii grave la adresa ANI. „ANI a sesizat Parchetul General, este o sesizare pe care putea să o facă orice cetățean care se considera vătămat într-un interes al său printr-un act al primarului. Orice instituție, orice procesoman poate să facă așa ceva. De aici până la a avea alegeri parțiale sau anticipate este cale lungă”, a spus Augustin Zegrean, care apreciază că, după cum se mișcă lucrurile în justiția română și în parchet, cercetarea ar putea fi gata anul viitor.

În ce privește acuzația de abuz în serviciu, Augustin Zegrean a spus că există o decizie a Curții Constituționale din 2016, potrivit căreia abuz în serviciu este numai atunci când se încalcă în mod intenționat o lege care stabilește atribuțiile primarului sau dacă acesta refuză să le îndeplinească, deși legea l-ar obliga.

„Nu cred că primarul general a ocupat în același timp și alte funcții în cadrul Primăriei. Probabil că a girat anumite funcții, neexistând director pe funcțiile respective, le-a dat el dispoziții și acolo, dar e mandatul lui de primar, este destul de acoperitor încât să nu cadă în ispita de a încălca legea”, a precizat Augustin Zegrean.

Adevărul despre acuzaţiile la adresa lui Nicuşor Dan!

„Eu cred că ANI vrea să se trezească sau s-a trezit dintr-un vis urât, că a avut o perioadă în care a tăcut, n-a făcut nimic și acum probabil că vrea să facă dovada că mai există. Eu, cel puțin, nu am mai auzit de mult de instituția asta, de pe vremea când au fost unii de acolo arestați, sigur, au fost arestați până la urmă pe nedrept, au fost și achitați după aceea.

Este o instituție compromisă. Nu cred că s-a compromis ea, au compromis-o cei care au trecut pe acolo, din păcate, s-a întâmplat lucru ăsta. Dar nu cred că așa ies ei la suprafață, dând vina pe un om care e oricum atacat din toate părțile, inclusiv de câinii vagabonzi”, a mai spus Augustin Zegrean.

Fostul şef CCR spune că s-ar ajunge la alegeri parțiale numai dacă Nicușor Dan și-ar da demisia. „Și dacă își dă demisia, văd că Guvernul sau Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care e cu Guvernul împreună, nu se grăbește să facă alegeri, sunt multe localități în care nu mai sunt primari, de un an, doi, și nu au mai făcut nimic, nu au făcut alegeri. Probabil că așteaptă să le facă pe toate deodată, așa am înțeles, că vor să facă și locale, și parlamentare, și europarlamentare, și prezidențiale. Nu se poate, dar ei așa vor, tocmai pentru că nu se poate, de-aia vor. Acum, am înțeles că au un nou președinte la AEP și va face ordine acolo”, a mai spus Augustin Zegrean, conform sursei citate.

To Top