Stiri Politice

Acuzaţii grave ale ungurilor! Un deputat UDMR aruncă în aer coaliţia: „În România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”

Acuzaţii grave ale ungurilor! Un deputat UDMR aruncă în aer coaliţia: „În România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”

Acuzaţii grave ale ungurilor! Un deputat UDMR aruncă în aer coaliţia. Maghiarii se simt discriminaţi. Deputatul UDMR Zakarias Zoltan, unul dintre liderii Alianţei Maghiare din Transilvania, iese la atac.

Liderul UDMR susţine că autorităţile române au un tratament discriminatoriu față de maghiari. PNL și PSD neagă cu vehemenţă.

Acuzaţii grave ale ungurilor!

Cei de la Alianța Maghiară din Transilvania, din care face parte şi deputatul, vin cu acuzaţii dure. Spun că plângerea depusă în anul 2017 pentru o presupusă infracțiune de instigare la ură a fost clasată. Faptele s-au prescris, potrivit variantei în română a agenției MTI.

Zakarias Zoltan, deputat ales pe listele UDMR, spune că în România, antimaghiarismul a devenit politică de stat. Mai mult, demnitarul a afirmat că decizia nu este o surpriză. „Este o practică sistemică. Autorităţile din România întârzie sau chiar obstrucţionează investigarea faptelor comise împotriva maghiarilor din Transilvania. Dacă se fac progrese, de obicei, victimă este comunitatea maghiară”, spune deputatul.

În dosar se investigau posibile fapte penale. Un blogger, cunoscut drept „Miliţianul”, a postat un videoclip în care încerca să demonstreze că la un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit cu mici pentru că nu vorbea limba maghiară.

Bărbatul ar fi încercat în repetate rânduri să cumpere mici înainte ca magazinul să deschidă. înregistrarea ar fi fost făcută cu intenţia de a instiga.

UDMR, prin vocea purtătorului de cuvânt, Csilla Hegedus, susține că este părerea personală a deputatului Zoltan. PNL şi PSD susţin că România este data exemplu de bune practici privind drepturile minorităţilor. „E adevărat că a intrat în Parlament pe listele UDMR, dar face parte din formațiunea Uniunea Maghiară din Transilvania”, a spus reprezentantul Uniunii, conform adevărul.ro.

„Eu nu știu la cine a făcut referire domnul deputat. Ce pot să spun este că România este dată ca exemplu de bune practici privind drepturile minorităților. Probabil s-a referit la extremiști. În cadrul Coaliției nu este niciun fel de problemă. Fiecare parlamentar se poate exprima. Dânsul are punctul ăsta de vedere. Să citească documentele oficiale și să vadă că România este exemplu de bune practici în respectarea drepturilor și statutului minorităților naționale”, a afirmat Florin Roman, conform sursei citate.

Şi Florin Petre Manole de la PSD e categoric. „O țară în care Coaliția de guvernare conține partidul reprezentativ al unei minorități nu poate să aibă o politică de stat împotriva acelei minorități. Politică de stat înseamnă că Guvernul, miniștrii implementează politici antimaghiare, în cazul acesta. Eu nu cred că Tanczos Barna, Kelemen Hunor și ceilalți miniștri UDMR implementează politici antimaghiare.

Motiv pentru care aceasta este o declarație absurdă, o declarație care nu poate decât să stârnească naționalism de-o parte și de alta și este o declarație de care mi se pare normal ca într-un termen decent liderii UDMR să se distanțeze. În toate partidele sunt politicieni care fac sau declară lucruri prostești. Cred că este un astfel de caz și acum”, a declarat Florin Petre Manole, fost membru al CNCD în perioada 2015-2016.

To Top