Stiri Politice

A mai apărut o definiție a pensiilor speciale! Ghinea: Haideți să lăsăm vrăjeala

Start la pomenile electorale! Românii care primesc deja 3.000 de lei de la stat

E concurs la PSD și PNL cine poate spune “pensie specială” fără să spună pensie specială. Limba de lemn care se vrea deșteaptă este o formă agasantă de prostie și ticăloșie, scrie fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe contul său de Facebook.

Boloș s-a chinuit să nu se atingă de pensiile speciale, exista așa o așteptare în Coaliție că dacă nu rostesc “pensie specială” Comisia nu o să se prindă că ei nu taie nimic. I-a bușit în freză. Acum Boloș spune că “jalonul se maturizează”. Capătă buletin sau cum? Ce trebuie să facă legea e simplu și e descris în doar șase fraze în PNRR. Lor le-a ieșit o lege unde toate pensiile speciale rămân, Comisia le spune că trebuie să o retragă, dar jalonul “se maturizează”.

Predoiu a făcut o lege prin care schimbă pensiile speciale ale grefierilor. Presa scrie despre subiect, Predoiu dă drept la replică, că n-am înțeles noi bine: se face o “reorganizare etajată”, nu sunt pensii speciale.

Haideți să lăsăm vrăjeala, de fapt nu taie nicio pensie specială

Aham, deci tăierea pensiilor speciale se maturizează printr-o reorganizare etajată.

Haideți să lăsăm vrăjeala, de fapt nu taie nicio pensie specială.

“Reorganizare etajată” ca explicație aparent savantă pentru nedesființarea pensiilor speciale e semn de ticăloșie. Grefierii plătesc contribuții pentru pensii, au pensie contributivă. Nu e nici un motiv să ia și pensie specială, altul decât că așa decide Predoiu. Care nu-și asumă decizia, se asunde în spatele limbajului de lemn.

Grefierii supărați pe acest text să găsească un pensionar cu pensia medie (1.800 lei) și să-i explice de ce el, grefierul, este așa un fel de inorog care trebuie tratat special de către ceilalți. Valabil pentru militari, polițiști, SRI-iști, magistrați și toți care mă asaltează să-mi explice că ei nu sunt speciali, dar de fapt merită pensie specială care se numește pensie de serviciu roz cu picățele, dar nu e specială, doar că nu au contribuit pentru ea, dar nu, nu e specială pentru că ei sunt patrioți și au muncit special, nu ca restul românilor care au muncit ca proștii, nu ca specialii.

Oameni buni, eu pot sta ore de vorbă cu fiecare, putem discuta de nedreptăți și categorii preferențiale. Pensiile militarilor, de pildă, sunt nesimțit împărțite între mahări și ceilalți. Pensiile SRI-iștilor sunt secrete și de aia nu vorbim despre ele, deși ar trebui.

Putem discuta și nuanța. Putem găsi compromisuri.

Dar încetați să-mi explicați fiecare în parte de ce voi sunteți cu adevărat speciali.

To Top