Decizii politice

Un proiect USR dinamitează diplomația din România! Diplomații vor fi obligați prin lege să…

Vești bune pentru mamele care au copii mai mici de 5 ani. Legea pe care a propus-o PNL în Parlament

Un proiect de lege inițiat de  USR dinamitează diplomația din România! Cei care vor să intre în diplomație vor fi obligați să cunoască minim două limbi străine, conform inițiativei legislative.

Senatorul USR Cristian Bordei a depus în Parlament un proiect de lege prin care propune ca membrii corpului diplomatic şi consular al României să ştie să vorbească cel puţin două limbi străine, dintre care una de circulaţie internaţională.

USR: Avem nevoie în acest corp de oameni bine pregătiţi

“Avem nevoie în acest corp de oameni bine pregătiţi, care să fie capabili să poarte un dialog de substanţă, fără intermediari, cu omologii lor din alte state. Prin acest proiect de lege doresc să corectez din acest punct de vedere lipsurile actualei legislaţii privind selecţia membrilor corpului diplomatic şi consular. Activitatea diplomatică nu se face cu orice limbă străină, iar multilingvismul este o politică asumată la nivelul instituţiilor Uniunii Europene”, a declarat Cristian Bordei, secretar al Comisiei pentru politică externă din Senat, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, iniţiativa legislativă modifică Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României şi “rezolvă o problemă semnalată încă din 2003”, când Consiliul Legislativ a spus că este important ca diplomaţii români să cunoască o limbă de circulaţie internaţională, pentru a evita barierele lingvistice în activitatea lor.

Diplomatul este acel funcționar al statului care exercită profesia diplomatică.

Această profesie poate fi exercitată într-o Misiune Diplomatică, într-o Misiune Consulară, în fața unui Organism Internațional, în Ministerul Afacerilor Externe de care aparține sau detașat în fața oricărei repartiții statale din interiorul țării sale.

To Top