Decizii politice

Surpriză totală: Vasile Dîncu va reprezenta România la NATO

Surpriză totală: Vasile Dîncu va reprezenta România la NATO
vasile dincu. sursa foto: Facebook

Vasile Dîncu a fost propus pentru funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor şi Senat l-au propus, vineri, pe senatorul PSD Vasile Dîncu să ocupe funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Propunerea a fost făcută către Birourile permanente reunite ale Parlamentului, care au decis vineri că alegerea lui Dîncu în funcţia de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO va fi supusă votului în şedinţa de plen comun din data de 21 februarie.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, pe 21 februarie, în şedinţă de plen comun, pentru alegerea preşedinţilor Autorităţii Electorale Permanente şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Cine este Vasile Dîncu

Vasile Dâncu s-a născut pe 25 noiembrie 1961 în localitatea Runcu Salvei din județul Bistrița-Năsăd. A terminat Facultatea Filozofie la Universitatea Babeș Bolyai în 1989 și a continuat studiile și specializarea în sociologie. În 1998 a devenit doctor în Sociologie, diplomă obținută în 1998 tot la UBB.

De profesie sociolog, Vasile Dîncu a fondat Institutul de Studii Sociale, Marketing și Publicitate Metro Media Transilvania în 1994, iar în 2009 a deschis Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.

Vasile Dîncu a intrat în politică în 1999, când s-a înscris în PSD. În 2000 a fost numit de Adrian Năstase, prim-ministrul de atunci, în funcția de ministru al Informării Publice. A ocupat această funcție până în 2003, când a fost desființat ministerul pe care îl conducea.

Este cunoscut ca făcând parte din așa-numitul ”Grup de la Cluj”, alături de Ioan Rus și Vasile Pușcaș.

În 2004, Dîncu a fost ales senator al PSD pentru CLuj, iar în 2005 a fost numit europarlamentar cu statu de observator în Parlamentul European.

În 2010 a părăsit PSD și a ales să se ocupe de cariera profesională și s-a dedicate activității de cercetare în cadrul IRES.

Fără afiliere politică, dar apropiat de PSD, Vasile Dîncu a fost numit în 2015 î Guvernul Dacian Cioloș pe postul de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și a avut și poziția de vicepremier.

În 2020 s-a întors în PSD, a fost ales președinte al consiliului național al PSD în cadrul ședinței care a confirmat conducerea lui Marcel Ciolacu.

În noiembrie 2015 a fost numit ministru al APărării în guvernul Nicolae Ciucă, poziție din care a demisionat pe 24 octombrie 2022.

To Top