Decizii politice

Semnal de alarmă: Ordonanţa care favorizează băieţii deştepţi abonaţi la contracte

Ne bagă în datorii până-n gât! Guvernul Ciucă s-a mai împrumutat de 2 miliarde de euro într-o singură zi!

Deputatul Cătălin Teniţă trage un semnal de alarmă cu privire la ordonanţa cloudului guvernamental despre care spune că favorizează băieţii deştepţi abonaţi la contracte.

Ordonanţa cloudului guvernamental favorizează băieţii deştepţi abonaţi la contracte cu statul, a afirmat deputatul neafiliat Cătălin Teniţă, membru al REPER, care a anunţat că a depus mai multe amendamente la acest act normativ.

“Guvernul a emis în 2022 Ordonanţa de urgenţă 89/2022 privind serviciile de cloud guvernamental, un document care pune în pericol procesul de digitalizare a României. Coaliţia de la guvernare se opune îmbunătăţirilor pentru cloudul guvernamental prin legea de aprobare a ordonanţei, lege cerută cu argumente solide de industria de profil din România. Ordonanţa perpetuează contractele de software netransparente şi neconcurenţiale, adică cele cu băieţii deştepţi care au nenorocit digitalizarea în ultimii 20 de ani. Vom plăti iar bani grei, din fonduri europene destinate dezvoltării ţării, acelor firme care au făcut prăpăd în digitalizarea serviciilor de sănătate, a educaţiei şi a altor servicii publice”, susţine Cătălin Teniţă, într-un comunicat de presă.

Ordonanţa dă controlul asupra informaţiilor personale către Guvern

În opinia acestuia, “ordonanţa dă controlul asupra informaţiilor personale către Guvern, fără a proteja viaţa privată a oamenilor”.

“Spaţiul digital ajunge, aşadar, pe mâna unor entităţi din stat opace, fără un control civil real. Asistăm la centralizarea de date personale ale tuturor cetăţenilor, fără ca aceştia să aibă vreo garanţie că aceste date vor fi consultate cu respectarea dreptului la viaţă privată, doar atunci când este strict necesar”, transmite Cătălin Teniţă.

Deputatul a redactat şi a depus, alături de colegii parlamentari din Partidul REPER, o serie de amendamente, între acestea unul care să permită instalarea în cloud de software asupra căruia beneficiarul deţine dreptul de proprietate. El a explicat că pot fi nişte aplicaţii critice pentru securitatea cibernetică unde statul doreşte controlul exclusiv. De asemenea, ar putea fi instalat software licenţiat cu respectarea principiilor de evitare a captivităţii şi software de tip open-source, a completat Teniţă.

Un alt amendament vizează jurnalizarea accesului la datele personale, “în care se stipulează necesitatea ca accesul la aceste jurnale să fie continuu, gratuit şi în timp real, pentru utilizatorii sistemului, care să nu necesite apelul la autorităţile publice (sau la instanţă), pentru a determina dacă cineva scormoneşte fără drept prin datele personale”.

To Top