Decizii politice

Se pregătește un nou tun financiar: 5 miliarde de euro sunt în pericol! “Vor merge la firme de băieţi deştepţi”

În sfârșit, o lege bună în România: Șoferii care se urcă beți la volan sau fără permis de conducere intră direct la închisoare

5 miliarde de euro sunt în pericol din cauza legii cloud-ului, a anunțat parlamentarul Cătălin Teniţă.

Deputatul Cătălin Teniţă, membru al REPER, a avertizat că legea cloud-ului, promovată prin ordonanţă de Guvern, are serioase probleme observate de asociaţiile companiilor din domeniu legate de caracterul proprietăţii asupra softului din cloud, respectiv faptul că această lege adună multe date personale ale cetăţenilor, instituind astfel un control al autorităţilor asupra acestora.

“În general proprietatea intelectuală, cel puţin din domeniul softului, are tot felul de forme.Companiile de băieţi deştepţi care au oferit softuri către stat spuneau că le oferă ca proprietate şi asta se va întâmpla şi în continuare. Deci practic ei vor fi favorizaţi în licitaţii, ceilalţi vor fi excluşi din cauză că nu oferă proprietatea şi astfel digitalizarea pe PNRR va fi la fel de proastă, la fel ca digitalizarea de până acum.

Ce înseamnă chestia asta – 5 miliarde de euro care sunt în pericol, asta este suma care este pe digitalizare. Deci eu sunt nevoit să trag un semnal de alarmă alături de colegii mei că nu vom face o digitalizare bună. 5 miliarde, din care probabil majoritatea vor merge la firme de băieţi deştepţi”, a declarat Teniţă, într-o conferinţă de presă susţinută la la Parlament.

Potrivit acestuia, legea cloud-ului adună “o grămadă de date personale de la beneficiari”, dar, pe de altă parte, nu stabileşte garanţii suficient de clare despre modul în care aceste date sunt agregate şi accesate de către autorităţi, existând riscul ca aceste date să nu fie folosite doar atunci când trebuie.

E important să avem garanţii pe drepturile digitale

Deputatul a redactat şi a depus, alături de colegii parlamentari din Partidul REPER, o serie de amendamente, între acestea unul care să permită instalarea în cloud de software asupra căruia beneficiarul deţine dreptul de proprietate.

Un alt amendament depus de REPER vizează jurnalizarea accesului la datele personale, “în care se stipulează necesitatea ca accesul la aceste jurnale să fie continuu, gratuit şi în timp real pentru utilizatorii sistemului, care să nu necesite apelul la autorităţile publice (sau la instanţă), pentru a determina dacă cineva scormoneşte fără drept prin datele personale”.

“Am propus un amendament care să consacre sistemul standard din lumea occidentală în această privinţă, practic să poţi intra într-un cont să vezi cine ce date ţi-a folosit în timp real. În condiţiile în care noi avem un guvern din ce în ce mai militarizat, din ce în ce mai interesat de partea de non civile, cred că e important să avem garanţii pe drepturile digitale. Pe de altă parte, trebuie să arătăm că acest guvern caută să minimizeze drepturile sociale, accesul ONG-urilor la posibilitatea de a da în judecată anumite entităţi. Toate chestiunile acestea sunt legate între ele, deci creăm un stat în care autorităţile publice nealese, mai ales, au multe drepturi, în vreme ce cetăţenii şi jurnaliştii au din ce în ce mai puţine drepturi “, a transmis Cătălin Teniţă.

To Top