Deși poate părea paradoxal pentru un politician de stânga, vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar, o măsură proprie unei politici mai degrabă de dreapta.
Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, senator și profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea din București, desemnat de PSD „să înroșească” legile elaborate de ministrul Deca, vine cu o propunere în contradicție totală cu ideologia social-democrată, scrie stiripesurse.ro.
Fostul ministru „tehnocrat” în Guvernul Cioloș vrea schimbarea principiului conform căruia sistemul de învățământ funcționează nonprofit indiferent de nivel sau formă. Principiul a fost menținut de toți miniștrii educației, de la Daniel Funeriu la Ligia Deca, indiferent de culoarea politică. Practic, acest principiu limitează nivelul taxelor pe care școlile particulare îl pot solicita elevilor școlarizați pentru că ele funcționează ca asociații și fundații.
- Se pregătește o decizie politică bombă: Vasile Dîncu susține privatizarea învățământului preuniversitar
- Nicolae Ciucă rămâne premier?! Dezvăluirea care pune coaliţia pe jar. Anunţul unui fost ministru PSD
- Acuzații uriașe pentru Lucian Bode: “Situație fără precedent în Ministerul Afacerilor Interne”
Modificarea propusă de Vasile Dîncu ar putea îngrădi principiile echității
Propunerea vicepreședintelui PSD este ca școlile particulare și confesionale să poată genera profit din școlarizarea elevilor. Aceasta, în condițiile în care unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional sunt sprijinite financiar de stat.
Statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional. Principalul argument adus de Dîncu pentru această măsură este necesitatea desfășurării unor investiții în infrastructura școlară, fiindcă statul nu poate face față singur.
Totodată, faptul că școlile particulare și confesionale ar putea genera profit din școlarizarea elevilor presupune riscuri mult mai mari, deoarece acest lucru ar constitui o goană după bani. Prin această măsură educația ar rămâne în plan secund și ar crește diferențele între familiile care au bani să își susțină copiii la o școală particulară și cei care nu au această șansă.
Modificarea propusă de Vasile Dîncu nu doar ar putea îngrădi principiile echității și egalității de șanse în educație, ci chiar ar putea limita principalul drept al oricărui copil din această țară, anume: dreptul la educație. Rămâne de văzut în ce măsură Ministerul Educației va ceda în fața acestei propuneri care poate afecta viitorul copiilor din România.
