Decizii politice

Salarii mărite cu 50% pentru aceşti politicieni! Criza nu e pentru toţi românii. Anunţ incredibil al unui ministru

Salarii mărite cu 50% pentru aceşti politicieni! Criza nu e pentru toţi românii. Anunţ incredibil al unui ministru
Marcel Boloş sursa foto facebook

Salarii mărite cu 50% pentru aceşti politicieni! Criza nu e pentru toţi românii. Anunţ incredibil al unui ministru care l-a şi justificat într-un mod ciudat. Primarii sau alți aleși locali s-au plâns în nenumărate rânduri de faptul că au salarii prea mici, raportat la volumul de muncă. Acum, Guvernul vine să rezolve această problemă. Va oferi o creștere a sporurilor cu până la 50%, însă condiționat.

Aceştia pot primi sporuri de până la 50% dacă lucrează cu fonduri europene sau accesează fonduri prin PNRR. Aceste proiecte trebuie să fie pentru infrastructură educațională sau de transport. Astfel, se vrea creșterea capacității administrative.

Pentru a da aceste sporuri, Guvernul va adopta o modificare la art. 16 din Legea-cadru nr.153/2017. Măsura Guvernului vine în contextul în care autoritățile locale s-au plâns de salariile prea mici, dar și ca un impuls către cei care operează cu fonduri europene.

Totul a devenit public după intervenţia ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la Digi 24. Acesta a dezvăluit că ministerul său a propus majorarea sporurilor primarilor şi viceprimarilor. Ministrul spune că este nevoie de această uniformizare a procentului.

”Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această iniţiativă. Era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%. ”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, în direct la Digi24.

“E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene”, a mai spus Boloş. Acesta a asigurat că nu este o decizie pentru a masca măriri de salarii. “Resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni. Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

Urmează să facem modificări la cadrul legislativ național a indicatorilor în baza cărora se acordă acest spor. Până acum era vorba de numărul de proiecte, sporul maxim era 25%. Urmează să ajustăm indicatorii de performanță ca să stimulăm autoritățile locale să atragă banii europeni.

Salarii mărite cu 50% pentru aceşti politicieni!

Greul e pe umerii autorităților locale, pe ei trebuie să îi stimulăm corespunzător că România să își poată dezvoltă localitățile. E vorba de numărul de proiecte contractate, pentru care se încheie contract de finanțare.

Scopul e să gestionăm instrumentele pe care le creăm pentru gestionarea personalului, să legăm atragerea de fonduri de nivelul acordat pentru acest nivel de sporuri. Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție. Ce e mai important?

Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare. Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase.

Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor. Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil.

Era nefiresc că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50% și primarul care își asumă responsabilitatea activității să aibă 25%. Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș, conform sursei citate.

To Top