Decizii politice

Raed Arafat anunță pornirea alarmelor: Românii trebuie să se obișnuiască cu sunetul

Raed Arafat anunță pornirea alarmelor: Românii trebuie să se obișnuiască cu sunetul

Românii trebuie să se obișnuiască cu sunetul alarmelor în orașe, a declarat Raed Arafat, care anunță „Miercurea Sirenelor.”

Sirenele vor răsuna, din nou, în România, începând cu 1 martie, a anunțat Raed Arafat. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalității sirenelor din țară.

Șeful DSU a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, detalii despre programul „Săptămâna Protecţiei Civile”, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie.

„Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obișnuiască„, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă, pregăteşte populaţia

Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.

Raed Arafat a amintit că, în caz de situaţie de urgenţă majoră, autorităţile nu pot răspunde la toate solicitările venite din partea populaţiei, primele intervenţii în caz de cutremur major fiind asigurarea intervenţiei pentru salvarea vieţii oamenilor.

În acest context, Raed Arafat a anunţat că Ziua Protecţiei Civile se transformă în Săptămâna Protecţiei Civile, care începe sâmbătă, 25 martie, în cadrul căreia în mai multe localităţi se vor organiza exerciţii precum maratoane ale resuscitării, caravana „Fii pregătit”, Zilele Porţilor deschise la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi evenimentul „Miercurea sirenelor” în cadrul căruia vor fi testate sirenele de alarmare. În prima miercuri a lunii viitoare vor fi puse în funcţiune sirenele de alarmare, la nivel naţional Arafat anunţând că 2865 sunt comandate centralizat iar 2595 dintre sirenele de alarmare necesită declanşare locală.

El a subliniat: „Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva, este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă, pregăteşte populaţia”.

Raed Arafat a menţionat că, după săptămâna dedicată acţiunilor de protecţie civilă, astfel de acţiuni vor continua.

Acesta a amintit de Hotărârea de Guvern emisă recent prin care toate site-urile instituţiilor publice vor avea obligaţia, în decurs de 30 de zile, să afişeze un link către site-ul fiipregatit.ro. El a subliniat că oamenii, cu cât se informează şi se pregătesc mai bine, cu atât îşi cresc şansele de a trece cu bine peste o situaţie de urgenţă.

To Top