Decizii politice

PSD vrea să cumpere teren agricol și să-l dea tinerilor din România

Marea lovitură: PSD se pregătește pentru preluarea frâielor la Guvern. S-a aflat ce vor să facă

Deputatul PSD Radu Tuhuţ anunță că Ministerul Agriculturii vizează cumpărarea de teren agricol şi punerea acestuia la dispoziţia tinerilor fermieri.

După ani de zile în care terenurile agricole au fost vândute către străini, are loc prima iniţiativă a statului de a cumpăra terenul agricol românesc, ce va fi pus la dispoziţia tinerilor fermieri ca să producă hrană sănătoasă pentru consumul cetăţenilor români.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru realizarea investiţiilor necesare dezvoltării infrastructurii energetice a României finanţate din fonduri alocate în cadrul capitolului REPowerEU, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Agenţia Domeniilor Statului, ca entitate juridică responsabilă cu administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă, se va implica alături de alte entităţi relevante în sectorul energetic, în scopul dezvoltării şi exploatării potenţialului de investiţii în sensul creării de capacităţi de producere a energiei verzi, în proiectele finanţate din fonduri europene, în mod direct sau în asociere ori prin funcţiile şi atribuţiile delegate de către instituţiile cu rol în atragerea fondurilor europene prin gestionarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană.

Ce vrea să facă PSD

Fără costuri suplimentare la bugetul de stat, iniţiativa Ministerului Agriculturii atinge simultan trei obiective majore:

1) Independenţă energetică din surse regenerabile;

2) Asigurarea terenurilor şi producţiei agricole pentru consumul intern;

3) Sprijinirea tinerilor fermieri.

Mecanismul propus prin Ordonanţa de urgenţă promovată de Ministerul Agriculturii este următorul:

1) Ministerul Agriculturii va concesiona, pe o perioadă de până la 49 de ani, terenurile neviabile din punct de vedere agricole pentru dezvoltarea de parcuri fotovoltaice.

2) Se obţine mai multă energie solară pentru atingerea obiectivului României de a deveni independentă energetic şi de a folosi energie curată.

3) Din fondurile obţinute, Ministerul Agriculturii va achiziţiona terenuri agricole viabile.

4) Terenurile achiziţionate vor fi concesionate tinerilor fermieri.

5) Creşte producţia internă de produse agricole şi se consolidează securitatea alimentară pentru cetăţenii români.

To Top