PSD şi PNL refuză să ajute părinţii şi să mărească cu inflaţia indemnizaţia de concediu de creştere a copilului, a anunțat USR, după un proiect de lege respins în Parlament.
Senatorii PSD-PNL au respins, luni, iniţiativa legislativă USR prin care părinţii în concediul de creştere a copilului au dreptul la indexarea cu inflaţia a indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de reinserţie.
“PSD şi PNL indexează cu inflaţia pragul pentru hoţie, dar refuză să indexe cu inflaţia şi indemnizaţia pentru mame. Cele trei propuneri de bun simţ din această lege ar fi ajutat părinţii fără să îngreuneze bugetul: indemnizaţia să ţină pasul cu inflaţia, tranziţia înapoi în carieră să fie mai flexibilă şi ambii părinţi să poată, când aleg ei asta, să împartă mai echilibrat de la început responsabilităţile de acasă. În criza demografică în care suntem, să ai copii nu trebuie să devină un lux greu accesibil. Nu vor mai putea ignora vocea părinţilor prea mult timp”, spune deputata USR Oana Ţoiu, autoarea iniţiativei legislative.
- Vor să-l dea jos pe Nicolae Ciucă? Alina Gorghiu a spus exact ce se întâmplă în PNL
- Cutremur pe scena politică: PSD știe că are asigurat câștigul la prezidențiale
- Marcel Ciolacu, despre aderarea României la Schengen: “Să nu credeţi cumva că românii nu ştiu adevărul”
PSD și PNL au respins proiectul de lege
În prezent, plafonul maxim al indemnizaţiei de creştere a copilului este de 8.500 lei şi nu a mai fost actualizat din 2017. Dacă proiectul USR ar fi adoptat, indemnizaţia mamelor ar putea ajunge până la 11.300 de lei, reprezentând indexarea anuală cu inflaţia.
Stimulentul de reinserţie profesională, pe care mamele îl primesc dacă se întorc mai devreme de 2 ani la muncă, actualizat ar fi de 1700 pentru primul an şi 740 de ron pentru următoarele luni. În prezent stimuletul este de 1500 de lei în primul an, şi 650 de lei.
Proiectul de lege introduce şi dreptul mamelor şi al taţilor de a lucra part-time, dacă aleg asta, în al doilea an de îngrijire a copilului păstrând jumătate din indemnizaţie, şi dreptul taţilor de opta pentru a lua cele două luni minime obligatorii în paralel cu mama. Ambele propuneri au impact bugetar pozitiv şi cresc opţiunile disponibile familiilor, într-un moment de criză demografică şi de criză pe piaţa forţei de muncă.
Numărul părinţilor în concediu de creştere a copilului scade de la an la an deoarece scade numărul de naşteri, în 2022 au fost 170.266 cu o indemnizaţie medie de 2.736 de lei, cu 7000 de beneficiari mai puţin ca acum trei ani de exemplu.
Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
