Decizii politice

PNL aruncă în aer achizițiile publice! Ce vrea să facă partidul aflat la guvernare

Scandal uriaş la PNL! Liderii liberali l-au luat la rost pe Nicolae Ciucă. Dezvăluiri incredibile din interiorul şedinţei

PNL riscă să anuleze un jalon din PNRR deja îndeplinit care vizează achizițiile publice, conform unui comunicat de presă al USR.

„Senatorul PNL Daniel Fenechiu continuă seria de inițiative legislative toxice și riscă să anuleze un jalon din PNRR deja îndeplinit care vizează achizițiile publice”, transmite USR.

„Senatorul PNL a depus la sfârșitul anului trecut o inițiativă care prevede desființarea Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), toate contestațiile la procedurile de achiziții publice urmând să fie soluționate de instanțele judecătorești. Adoptarea acestei inițiative ar putea reactiva firmele contestatoare de meserie care blochează investițiile publice, mai ales PNRR-ul, la capitolul infrastructură în domeniile construcții, rutier, feroviar”, potrivit unui comunicat de presă.

USR: În august 2021 a fost modificată legislația privind achizițiile publice

USR solicită PNL „să se concentreze pe implementarea reformelor care au fost negociate și retragerea acestei inițiative care poate afecta implementarea PNRR din cauza reversibilității unor reforme”.

„În timp ce negociam investițiile din PNRR trebuia să găsim o soluție și pentru finalizarea lor până în 2026. Iar principala piedică a investițiilor publice în România o reprezenta durata procedurilor de achiziție, care, cu tot cu contestațiile în instanță era în medie de 2 ani. Reușita USR de scădere de la 2 ani la 6 luni media procedurilor de licitație pentru investițiile publice, raportată jalon îndeplinit în cererea de plată 2 din PNRR, urmează să fie anulată prin propunerea lui Fenechiu care vrea să desființeze CNSC și să punem investițiile din nou la mâna contestatarilor de meserie”, explică Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

În august 2021, amintește USR, a fost modificată legislația privind achizițiile publice pentru a scurta durata procedurilor și a fost introdusă obligația de a semna contractul imediat după decizia CNSC. Modificarea s-a bazat pe faptul că 98% din deciziile CNSC sunt confirmate de instanțe.

To Top