Decizii politice

Parlamentarii și-au mărit veniturile cu 7.500 de lei pe lună. Ce pot face cu sumele pe care le iau în plus

În sfârșit, o lege bună în România: Șoferii care se urcă beți la volan sau fără permis de conducere intră direct la închisoare

Parlamentarii şi-au majorat cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cabinete. Aleşii vor putea folosi banii publici pentru a se promova pe Facebook, dar şi pentru evenimente, consultanţă şi cursuri de formare profesională.

Sumele alocate aleşilor din Parlament cresc începând cu 1 martie. Parlamentarii şi-au majorat, pe ascuns, în urmă cu o săptămână, cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare.

În plus, şi-au adăugat şi noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că îşi vor putea face promovare pe reţelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferinţe, dar vor putea plăti şi consultanţă şi cursuri de formare profesională pentru angajaţi. 50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului a convocat o şedinţă în data de 10 februarie, într-o zi de vineri, când în mod normal nu este activitate în Parlament, aleşii fiind plecaţi în teritoriu. În cadrul şedinţei, s-a aprobat o Hotărâre privind modificarea Hotărârii Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului Numărul 5/2013, care se referă la condiţiile în care pot fi folosiţi banii din sumele forfetare, de către deputaţi şi senatori.

Ce pot face cu sumele pe care le iau în plus

Varujan Pambuccian, preşedintele grupului minorităţilor din Parlament a intervenit, precizând că solicită şi modificarea Hotărârii Birourilor permanente Numărul 6 / 2013, ”înlocuind primul articol, 1,5 cu 1,9”.

”Decurge firesc, că am făcut calculele, din ce aţi votat până acum”, a spus Pambuccian, potrivit stenogramei şedinţei.

Prin modificarea acestui cuantum de la 1,5 la 1,9, suma forfetară primită de fiecare parlamentar se majorează de la 1 martie cu aproximativ 7.500 de lei. În prezent, parlamentarii primesc, lunar, 28.000 de lei, pentru cheltuielile cu cabinetele parlamentare.

Prin modificările aduse Hotărârii nr 5/ 2013, parlamentarii îşi vor putea folosi banii din suma forfetară nu doar pentru a-şi plăti cheltuielile cu angajaţii, sediile cabinetelor parlamentare, telefoanele, ci şi pentru promovare online. Astfel, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii pot efectua cheltuieli din suma forfetară pentru ”cheltuieli privind serviciile în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în înţelesul Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr.319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru personalul din cadrul birourilor parlamentare” precum şi pentru ”cheltuieli privind organizarea de evenimente pentru promovarea activităţii parlamentare în circumscripţie (închiriere sală şi servicii tehnice).

Parlamentarii vor putea deconta din banii publici şi cheltuieli privind servicii de consultanţă şi asistenţă juridică de specialitate servicii de consultanţă şi asistenţă economică, servicii de reprezentare şi asistenţă mediatică, servicii de transmitere de informaţii în reţelele de socializare din mediul digital, servicii de traducere decontate în baza contractelor încheiate cu societăţi specializate sau cu persoane fizice autorizate.

 

To Top