Decizii politice

Nicolae Ciucă tună și fulgeră! Ce a decis premierul României în ședința de Guvern de astăzi: Să fie demiși

Nicolae Ciucă tună și fulgeră! Ce a decis premierul României în ședința de Guvern de astăzi: Să fie demiși
nicolae ciuca. sursa: facebook

Nicolae Ciucă face ravagii! Premierul României a cerut măsuri drastice după accidentul de la Complexul Energetic Oltenia, în care trei oameni au murit și 10 au fost răniți.

“Am să încep şedinţa de guvern de astăzi cu subiectul tragic legat de decesul celor trei muncitori în accidentul care s-a petrecut în data de 17 ianuarie în cariera de la Jilţ Sud, in care și-au pierdut viața trei muncitori şi alții au fost răniți și am cerut în şedința de guvern trecută ca Ministerul Energiei și Ministerul Muncii să întreprind demersurile de control și verificare a cauzelor producerii accidentului şi a condiţiilor de muncă. Totodată, am solicitat tuturor instituţiilor statului să pună la dispoziția organelor de cercetare penală tot ceea ce este necesar, astfel încât cei care vor fi găsiți vinovați să suporte pedepsele în conformitate cu prevederile legale,” a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

“În același timp, am cerut un control detaliat în ceea ce privește respectarea normelor de siguranţă a muncii și pe baza raportului preliminar, raportul este la Guvern transmis de către cele două ministere, așa cum am solicitat, va avea fiecare dintre ministere la dispoziție un punct privind informarea cu datele și concluziile din acest raport și, de asemenea, am cerut ca toți cei care au încălcat aceste norme de securitate a muncii și, desigur, reglementările, prevederile legale în ceea ce privește asigurarea condițiilor necesare desfășurării bunei activități în Complexul Energetic Oltenia să fie demiși sau să își dea demisia,” a mai spus Nicolae Ciucă.

“Vă solicit ambilor miniștrii ca, în perioada imediat următoare, și o să îmi prezentați, în ședința de lucru de săptămâna viitoare, termenul prin care împreună vă veți asigura de verificarea și implementarea tuturor măsurilor necesare în întreg Complexul Energetic Oltenia, dar și în celelalte structuri în care trebuie să urmărim modul în care se îmbunătățesc condițiile de muncă și securitatea în muncă. De asemenea, activitatea va fi extinsă în toate unitățile de producție a energiei electrice subordonate Ministerului Energiei. Deci, aștept săptămâna viitoare să-mi prezentați termenul pe care vi-l asumați, astfel încât să avem asigurată punerea în aplicare a acestui plan. Și, desigur, continuăm activitățile prin care, împreună, veți pune la dispoziția organelor de cercetare penală, așa cum am spus, toată documentația necesară, astfel încât cei vinovați să suporte rigorile legii,” a mai declarat Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu: Oamenii au fost duși cu vehicul de marfă

Minsitrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, în ședința de Guvern, că a fost finalizat raportul după accidentul de la Mina Jilț, în care trei oameni au murit. Acesta a spus că principala cauză a fost că oamenii au fost transportați cu un microbuz de marfă, dar sunt și alte deficiențe.

În accidentul din 17 ianuarie în care trei oameni au murit și 10 au fost rănite, principala cauză a fost că cele două echipe de reparații care s-au deplasat de la locul reparației la sediul carierei au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă.

„Era un mijloc care nu putea transporta persoanele împreună cu echipamentele. Acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum destul de greu, chiar foarte greu de practicat de acea mașină și în acea perioadă. Trei persoane au decedat, principala cauză fiind tocmai folosirea acestui vehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic fără nicio protecție pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că s-a deplasat la carieră la Târgu Jiu și prima măsură a fost schimbarea directorului sucursalei miniere, cel care răspunde de toate exploatările miniere de la CE Oltenia, a directorului unității miniere Jilț, adică cele două cariere Jilț sud – unde s-a întâmplat accidentul – precum și a Jilț nord. De asemenea, a fost schimbat și șefului carierei Jilț sud.

„Corpul de control a venit imediat la CEO, a încheiat raportul preliminar. Principala cauză este stipulată și în raportul preliminar al Corpului de Control, În urma concluziilor preliminare, în data de 23 ianuarie am cerut schimbarea din funcție a ultimilor doi membri ai Directoratului CEO. Acest lucru s-a produs prin eliberarea acestora din funcție în ultimele două zile de către Consiliul de Supraveghere. De asemenea, s-au constatat deficiențe în cadrul activității CEO, pentru care s-a dispus remedierea. Gradul de uzură al mașinilor și durata de viață a acestora este de peste 40 de ani (…). Am dispus, de asemenea, extinderea controlului pentru toate achizițiile de la CEO în paralel cu verificarea programelor de investiții și modul de plată al furnizorilor și a termenelor de plată, pentru că drumurile, acolo unde sunt benzile staționare, ar trebui făcute profesionist, ar trebui pietruite, nu ar trebui să fie spălate de ploi”, a mai spus ministru.l Energiei, Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut și un raport din partea Ministerului Muncii în cazul accidentului de la Mina Jilț Sud.

To Top