Decizii politice

Ne bagă în datorii până-n gât! Guvernul Ciucă s-a mai împrumutat de 2 miliarde de euro într-o singură zi!

Ne bagă în datorii până-n gât! Guvernul Ciucă s-a mai împrumutat de 2 miliarde de euro într-o singură zi!

În spatele voucherelor, creșterilor de pensii, subvențiilor și plafonărilor, se ascund împrumuturi masive. Guvernul a împrumutat două miliarde de euro de pe pieţele externe, după ce la începutul lunii se mai împrumutase de alte 4 miliarde de dolari.

Executivul, prin Ministerul Finanţelor, a împrumutat luni două miliarde de euro de pe pieţele externe prin redeschiderea a două emisiuni de obligaţiuni care aveau scadenţa în 2026 şi 2029, potrivit datelor publicate cu puţin timp pe platforma Bloomberg, anunță Ziarul Financiar.

Guvernul Ciucă, prin Ministerul Finanţelor, a împrumutat luni două miliarde de euro de pe pieţele externe prin redeschiderea a două emisiuni de obligaţiuni care aveau scadenţa în 2026 şi 2029, potrivit datelor publicate cu puţin timp pe platforma Bloomberg.

Acesta este al doilea împrumut luat în ianuarie de pe pieţele externe, primul fiind încheiat în primele zile ale anului şi având o valoare de 4 miliarde de dolari.

Guvernul Ciucă se mai împrumutase de 4 miliarde de dolari la început de ianuarie

De data aceasta, prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni scadente în septembrie 2026, statul român a atras 600 milioane de euro, iar pentru emisiunea din 2029, o sumă de 1,4 miliarde de dolari.

Prin această reemitere de bonduri, Guvernul majorează sumele atrase de la investitori pe structura iniţială a celor două emisiuni de obligaţiuni şi poate emite cu primă faţă de cuponul iniţial. Poate de exemplu să atragă până la 2 mld. euro din emisiunea de 750 mil. euro.

La început de ianuarie 2023, Guvernul a atras 4 mld. dolari în prima emisiune de eurobonduri din acest an. Interesul investitorilor a fost de circa 11 mld. dolari

În anul 2023 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanţare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,40% din PIB (aproximativ 68 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei.

Se estimează că deficitul bugetar se va finanţa în proporţie de cca 30% din surse interne şi de 70% din surse externe.

 

 

To Top