Decizii politice

Legea Porcului va fi votată în România! Câți porci vor putea fi crescuți într-o gospodărie

Legea Porcului va fi votată în România! Câți porci vor putea fi crescuți într-o gospodărie

Legea Porcului va ajuta la eradicarea pestei porcine africane şi nu va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, a anunțat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Legea Porcului ar putea ajunge la vot în Plenul Parlamentului în două – trei săptămâni, iar aceasta va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României, dar va susţine în continuare creşterea porcului în gospodăria populaţiei, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.

“Sper că în curând vom avea Legea porcului, care a ţinut mult timp spaţiul public şi chiar a creat stări emoţionale având în vedere că se vorbea de interzicerea creşterii porcului în gospodăria populaţiei. Aş vrea să dau asigurări că propunerea legislativă pe care o avem în acest moment – şi sper că în maximum 2-3 săptămâni să ajungă în plenul Parlamentului la vot – nu va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, dar vor exista reglementări care vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane din România”, a susţinut Păle.

Acesta afirmă că aprobarea acestei legi este extrem de importantă deoarece odată cu apariţia pestei porcine africane “creşterea porcului în România a fost pusă pe butuci”, iar, pe de altă parte, România riscă şi să nu mai primească din toamna acestui an cofinanţare din partea Comisiei Europene pentru combaterea acestei boli.

Legea Porcului: Nu se va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei

“N-aş vrea să creez un orizont de aşteptare, dar după ultimele discuţii, cred că şi factorul decident a înţeles că avem nevoie de această lege, întrucât avem notificare de la Comisia Europeană privind efectuarea unui audit în toamna acestui an şi dacă noi nu scoatem Legea porcului, nu mai primim niciun ban pentru combaterea pestei porcine africane şi toate despăgubirile vor fi făcute de la bugetul de stat. În plus, nici nu mai ieşim cu absolut nimic în afară”, a explicat el.

În opinia sa, Legea porcului alături de Hotărârea de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control şi eradicarea pestei porcine africane în România vor ajuta la eradicarea bolii de pe teritoriul ţării, dar măsurile vor susţine în continuare creşterea porcului în gospodării.

“Am creat toate toate pârghiile ca toţi cei interesaţi de creşterea porcului să fie prezenţi pe piaţă. Nu se va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, conform Legii porcului, dar se vor face reglementări. Este normal, şi nu numai la porc, ca omul să înţeleagă că animalele trebuie să fie identificate. Identificarea este ca şi asigurarea CASCO. Dacă animalul este identificat şi doamne fereşte apare boala, este prima condiţie ca să se califice să fie despăgubit. Părerea mea personală: nu aş da bani cetăţenilor care nu au animalele identificate, deoarece creez o frustrare celuilalt cetăţean care respectă regulile. Prin urmare, prima condiţie pe care am pus-o a fost identificarea. Noi avem sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, dar a fost un ordin de preşedinte ANSVSA care s-a modificat şi acum este Ordinul 208/2023, care vine cu reglementări şi pentru alte specii precum cervidee, ren şi camelide, pentru că iată au început să apară şi astfel de crescătorii şi a trebuit să venim cu completări”, a menţionat vicepreşedintele ANSVSA.

Câți porci vor putea fi crescuți într-o gospodărie

Potrivit acestuia, în momentul de faţă cetăţenii au numeroase posibilităţi de a notifica medicul veterinar în legătură cu identificarea unui animal, astfel încât în termen de 7 zile acesta poate fi introdus în baza de date.

“Am dat posibilitatea ca medicul veterinar să fie notificat prin mai multe metode, respectiv SMS, email, whatsapp, lucru care se vede în timp real şi la direcţia veterinară. Şi am lăsat în continuare şi posibilitatea olografă, dacă oamenii nu au această posibilitate sau nu stăpânesc această tehnologie. Astfel, se deplasează la dispensarul veterinar şi medicul are un registru pe hârtie unde ia act că cetăţeanul respectiv vrea să i se identifice purcelul, oaia, capra, vaca. În 7 zile medicul veterinar trebuie să meargă la cetăţeanul respectiv, să identifice animalul, după care îl introduce în baza naţională de date. Aceste reguli au existat, nu descoperim acum apa caldă, şi chiar foarte mulţi cetăţeni le-au respectat”, a subliniat oficialul ANSVSA.

O altă modificare importantă, care se va regăsi în noua legislaţie, vizează mişcarea necontrolată a animalelor făcută de “mijlocitorii de animale”. “Până acum, domnii mijlocitori aveau posibilitatea să-şi elibereze singuri documentul de mişcare. Acel document de mişcare se încărca pe staţia de lucru a medicului veterinar. În acest moment, în România, nicio unitate administrativ-teritorială nu duce lipsă de medic veterinar. Dacă acum 3-4 ani de zile aveam aproape 350 de localităţi fără asistenţă veterinară, în acest moment în România, toate localităţile sunt acoperite cu medici veterinari, iar mijlocitorul de animale nu mai are dreptul să-şi elibereze acel document de mişcare. El se eliberează doar de serviciul veterinar şi atunci am speranţa că această mişcare necontrolată a animalelor se va reduce”, apreciază specialistul ANSVSA.

De asemenea, intenţiile specialiştilor ANSVSA sunt de a modifica Legea 215 privind organizarea instituţiei în aşa fel încât să poată fi confiscat mijlocul de transport, ca o măsură suplimentară, atunci când animale transportate sunt neidentificate.

În legătură cu numărul de porci care va putea fi crescut într-o gospodărie ţărănească pentru consumul propriu nu pentru piaţă, vicepreşedintele Autorităţii a spus că în prezent discuţiile sunt pentru un efectiv de 15 porci, însă crescătorii vor trebui să respecte minime reguli de biosecuritate.

“Că vor fi doi porci, că vor fi 15 porci, dacă nu respectă aceste reguli, nu avem sub control pesta porcină africană. Mai mult decât atât, noi recomandăm ca la adăpostul de animale să aibă o tăviţă în care să pună apă cu o substanţă dezinfectantă, iar încălţămintea pe care o utilizează să fie doar acolo. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat de când am început să ne spălăm pe mâini din cauza Covid, că aproape am scăpat de multe boli de altă natură. De asemenea, dacă trecem la partea de impozite ar trebui să gândim în felul următor: dacă mai mulţi plătim impozite mici, atunci presiunea nu e atât de mare pe portofelul fiecăruia, dar din păcate sunt foarte puţini care plătesc. Ce vreau să spun este că tu, crescător, cu 4 membri în familie creşti 100 de porci pentru consum propriu, asta este o poveste pe care nu putem să o vindem. Şi atunci am dat posibilitatea prin Legea cooperaţiei, pe gospodăria ţărănească, unde chiar mergem la 100 de porci, să fie luat în evidenţă sub altă legislaţie, cu nişte condiţii minime de biosecuritate, respectiv împrejmuire, platformă de gunoi, şi astfel animalele pot fi comercializate spre abatorizare, dar cei care cresc pentru consum propriu este specificat în lege că este doar pentru familia dumnealui, nu pentru piaţă”, a explicat reprezentantul ANSVSA.

To Top