Decizii politice

Legea pe care vrea să o dea USR! Sunt vizați românii care au nevoie de un loc de muncă

Scandal total în politică: USR să se delimiteze de primarii penali şi incompatibili

USR  a anunțat astăzi că dorește crearea unui acces facil la cursuri de formare şi calificare profesională, fără practică.

Românii vor avea acces mai facil la cursuri de formare şi calificare profesională, cu prezenţă fizică sau online, care nu necesită practică, potrivit unor proiecte iniţiate de senatoarea USR Silvia Dinică.

“Ne confruntăm cu o problemă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la formare profesională pentru adulţi. În 2021, doar 4,9% dintre români au urmat cursuri de formare profesională. Suntem pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. Cele două proiecte iniţiate vor face posibil ca mai mulţi oameni să beneficieze de cursuri de formare şi calificare.

Dacă proiectele devin legi, oamenii vor avea mai uşor acces la cursurile de formare profesională şi vor reuşi să-şi administreze participarea în funcţie de programul lor şi indiferent de locaţia în care se află”, a afirmat Silvia Dinică, iniţiatoare a celor două proiecte de lege, într-un comunicat transmis sâmbătă de USR.

USR vrea cursuri fără ca evaluarea să aibă și proba practică

Primul proiect permite ca pregătirea teoretică a cursului să poată fi făcută online, în condiţiile în care anii de pandemie COVID-19 au dovedit că mediul online este o soluţie validă pentru a rămâne conectaţi la educaţie şi pentru dezvoltare profesională. Proiectul propune modificarea OUG 32/2020 astfel încât pregătirea teoretică a programelor de formare profesională, cu excepţia programelor de nivel de calificare 1, să se poată desfăşura şi în sistem online.

Al doilea proiect precede că, în afara cursurilor pentru calificare într-o profesie, evaluarea competenţelor nu necesită şi o probă practică susţinută în faţa unei comisii de evaluare.

„Piața muncii, la fel ca și în anii anteriori este extrem de volatilă. Ceea ce ne interesează foarte mult, atât pe dumneavoastră ca actori, cât și pe persoanele care își caută un loc de muncă este ca cererea să se întâlnească cu oferta. Din păcate observăm că avem zone, cum sunt Timiș, Cluj, Brașov, București-Ilfov unde avem un deficit de forță de muncă, dar avem zone cum sunt Vaslui, Giurgiu, Teleorman și altele unde avem un excedent de forță de muncă și un deficit de locuri de muncă. Problema este delicată având în vedere pregătirea persoanelor respective, starea de sănătate și așa mai departe”, a declarat Marcel Miclău, secretar general ANOFM la HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză, citat de wall-street.ro.

To Top