Decizii politice

Legea amnistiei privind tichetele cadou a fost promulgată! 370.000 de lucrători au scăpat de povara unor procese lungi

Legea amnistiei privind tichetele cadou a fost promulgată! 370.000 de lucrători au scăpat de povara unor procese lungi

Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvând al PSD, a anunțat pe contul său de Facebook că legea amnistiei privind tichetele cadou a fost promulgată.

Peste 60.000 de companii și 370.000 de salariați erau afectați de interpretarea dată de ANAF asupra utilizării tichetelor cadou. ANAF considera că sunt venituri de natură salarială și atunci ar fi trebuit impozitate. Spiritul legii era altul, dar neclaritatea normei a lăsat loc de interpretări.

În general, nu susțin aministiile fiscale pentru că ele îi dezavantajează pe cei corecți, însă, în acest caz, salariații nu aveau nicio vină și ar fi fost incorect ca să li se impute retroactiv sume consistente.

Împreună cu senatorul Robert Cazanciuc și cu reprezentanții unor asociații patronale, dintre care l-aș menționa pe domnul Ovidiu Gheorghe, președintele ACDBR, am inițiat proiectul care a devenit lege.

370.000 de lucrători au scăpat de povara unor procese lungi pentru a-și apăra drepturile sau de plata unor sume nedatorate în mod real, a declarat oficialul PSD.

Ce s-a întâmplat cu tichetele cadou

Deşi legislaţia fiscală prevedea că tichetele cadou acordate angajaţilor altor companii nu sunt venituri de natură salarială, ci se încadrează în categoria altor venituri supuse doar impozitului pe venit, nu şi contribuţiilor sociale, deşi au existat numeroase materiale informative emise în acest sens de Ministerul de Finanţe şi ANAF, începând cu anul 2019, în controalele efectuate de ANAF, se concluziona că tichetele cadou acordate angajaţilor terţilor ar trebui să fie impozitate ca salarii.

Aceste tichete cadou puteau fi acordate, pe lângă destinaţia de cheltuieli sociale (adică propriilor angajaţi, limitate fiind cantitativ şi valoric) şi pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovare, etc. de companii unor persoane fizice, în afara unor raporturi individuale de muncă. Această practică a fost des întâlnită în diverse domenii (comerţ cu bunuri de larg consum, piaţa auto, piaţa financiar- bancară, turism etc.).

Prin OUG 130/2021, a fost limitată destinaţia de acordare a tichetelor cadou strict la acţiuni sociale pentru angajaţii proprii, concomitent cu introducerea unei sancţiuni pentru utilizarea neconformă.

“Legea a fost la un moment dat neclară sau cei chemaţi să o aplice nu au fost pregătiţi în acest sens. Statul are obligaţia să asigure un mediu legislativ firesc şi predictibil”, a spus senatorul Robert Cazanciuc în cadrul dezbaterii organizate de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) şi de Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) în aprilie 2022.

“Mare parte dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri a fost cauzată de instabilitatea legislativă. (…) Amnistia fiscală privind tichetele-cadou este o măsură reparatorie care va ajuta întregul mediu de afaceri”, a afirmat senatorul liberal Daniel Fenechiu în cadrul aceluiaşi eveniment.

Sumele vehiculate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, pe care intenţionau în mod nejustificat, pe fondul unui vid legislativ, să le instituie ca obligaţii de plată în sarcina unor companii, atingeau la nivelul economiei naţionale sute de milioane euro!

To Top