Decizii politice

Kelemen Hunor a spus adevărul! Ce s-a discutat în spatele ușilor închise: A fost o discuţie într-un cerc restrâns

Kelemen Hunor a spus adevărul! Ce s-a discutat în spatele ușilor închise: A fost o discuţie într-un cerc restrâns

A fost o discuţie într-un cerc restrâns între preşedinţii partidelor din coaliţie, a declarat Kelemen Hunor, despre alegerile anticipate.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dezvăluit că a discutat în cerc restrâns cu partenerii de coaliţie despre alegerile anticipate şi chiar el a venit cu această idee, dar că aceasta nu mai este fezabilă acum, deoarece propunerea a fost respinsă. Liderul UDMR a explicat că a cerut alegeri anticipate pentru că în anul 2024 urmează o perioadă de stagnare deoarece totul se va concentra pe pregătirea alegerilor.

Kelemen Hunor a precizat, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că a discutat cu preşedinţii partidelor care formează coaliţia de guvernare despre alegerile anticipate.

”A fost o discuţie într-un cerc restrâns între preşedinţii partidelor din coaliţie. Fiecare a discutat apoi în partid. Într-adevăr, eu am propus această soluţie. Nu mai este fezabilă soluţia, fiindcă nu există o înţelegere, un consens şi aici sunt câţiva actori fără de care nu se poate ajunge la anticipate. În primul rând majoritatea şi apoi preşedintele republicii”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: Mulţi au zis că da, dar au ajuns la concluzia că nu

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a dorit anticipate, liderul maghiar a explicat că a înţeles de la liberali că şeful statului nu a dorit alegerile anticipate.

”Eu nu am vorbit cu preşedintele, dar de la liberali am înţeles că nu”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat, de asemenea, dacă liberalii şi-au dorit alegeri anticipate, Kelemen Hunor a precizat că unii liberali şi-au dorit, alţii nu.

”Mulţi dintre ei mi-au zis că da. Am avut această discuţie şi formală şi informală şi mulţi au zis că da, dar au ajuns la concluzia că nu. De ce am spus eu că ar fi bine să facem alegerile anticipate? Am avut câteva argumente. În primul rând, anul 2024 va fi un an al stagnării. Nu va fi un an al instabilităţii politice că nu poţi să spui că dacă ai alegeri e instabilitate, dar este stagnare, categoric. Dacă alegerile sunt în iunie, asta înseamnă că imediat după sărbătorile de iarnă toată lumea intră în pregătirea listelor campaniilor electorale şi se termină undeva spre 14-15 decembrie cu al doilea tur la prezidenţiale. Asta înseamnă că tot anul 2024 este un an pierdut, fiindcă administraţia centrală şi o parte din administraţia locală, aşteaptă să vadă cine va câştiga alegerile şi care va fi direcţia”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, ”alegerile cele mai importante, cele care arată direcţia, sunt la sfârşitul anului”.

”Şi am spus că singura modalitate de a prelua presiunea şi de a anula presiunea de pe anul 2024 e să aducem alegerile parlamentare cu un an înainte, fiindcă asta se poate. Altceva nu poţi să aduci mai înainte, doar alegerile parlamentare. Am spus că în septembrie – octombrie, putem face, avem coaliţie, avem majoritate, avem guvern. Şi atunci în 2024, la europarlamentare poţi să faci o campanie cu tematică europeană, la locale ai posibilitatea de a face alianţe locale, dacă doreşti, mi ales că ştii care e coaliţia şi la prezidenţiale fiecare are o marjă de manevră foarte mare şi am elibera anul 2024. Ăsta a fost argumentul meu principal”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a fost întrebat unde s-au blocat discuţiile, el răspunzând că nu a existat un consens.

”Că vom analiza şi fiecare vine şi spune ce doreşte şi liberalii au ziscă nu. PSD ar fi fost de acord, aşa am înţeles eu. Dar nici nu mai contează fiindcă nici eu nu vreau să fiu omul care indiferent despre ce se vorbeşte, eu vin cu subiectul alegerilor anticipate. Acest subiect, din punctul meu de vedere, pe agenda publică, politică, nu mai există, fiindcă nu am reuşit să construim un consens şi fără toţi actorii implicaţi în această direcţie nu se poate”, a precizat preşedintele UDMR.

To Top