Guvernul condus de Nicolae Ciucă a plătit dobânzi de 3 miliarde de lei în ianuarie 2023, dublu faţă de ianuarie 2022, conform unor informații publicate de Ziarul Financiar.
Cheltuiala cu dobânzile din 2023 continuă să crească şi dacă se păstrează ritmul din ianuarie, la final de an factura dobânzilor ajunge la 7,4 mld. euro (37 mld. lei), scrie Ziarul Financiar.
Execuţia bugetară din prima lună din 2023 arată că Guvernul Ciucă a plătit dobânzi în valoare de 3 mld. lei în ianuarie 2023, un nivel aproape dublu faţă de ianuarie 2022.
- În România aproape că nu se mai produce carne de porc! Aproape toate mezelurile sunt făcute cu carne de import
- Lovitură devastatoare pentru Nicuşor Dan! Are zilele numărate la Primăria Capitalei. Dezvăluiri incredibile despre edil
- USR detonează bomba! Este dezvăluirea momentului în România: Mâine voi veni cu un document
Guvernul s-a împrumutat mult şi pieţele ştiu lucrul acesta
România a plătit doar dobânzi în valoare de 137 mld. lei în ultimii 10 ani, adică circa 27 mld. euro, cât este valoarea totală a fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform datelor istorice ale Ministerului de Finanţe.
În 2023, dacă se păstrează ritmul cheltuielilor cu dobânzile, România va ajunge să plătească 37 mld. lei, adică 7,4 mld. euro.
„România este pe ultima treaptă de rating recomandată investiţiilor, ceea ce înseamnă costuri de finanţare mai mari. Vedem că guvernul s-a împrumutat mult şi pieţele ştiu lucrul acesta. O cerere mare automat a dus şi dobânzile în sus. Dobânzile se pot duce în jos reducând puternic deficitul bugetar şi scăzând inflaţia”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, sâmbătă, că România are mult mai mulţi bani decât se crede şi că finanţele publice stau mai bine decât în urmă cu un an.
„Finanțele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp am realizat stabilitatea financiară.
Veneam după doi ani de pandemie, după o perioadă în care nu s-a acționat foarte bine în zona deficitelor.
În acest moment suntem mult mai stabili, acest lucru se vede și în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanțare a fost una care a fost suficientă, dar și partea de investiții.
