Profesorul Bogdan Glăvan a dat detalii, pe contul său de Facebook, despre directiva UE a avertizorilor de integritate pe care România este obligată să o transpună în legislația națională.
Parlamentul avea de transpus o Directivă UE privind avertizorii de integritate. Ce înseamnă asta? Înseamnă că trebuia să dea 80% copy paste la Directivă. Ce a făcut majoritatea neo-FSN? A început să inventeze chestii, să depășească Directiva, pentru a o submina.
Care este scopul Directivei? Acela de a stabili niște standarde MINIMALE pentru protecția avertizorilor, adică a persoanelor care reclamă ilegalități și fapte de corupție. Se înțelege de aici că un stat membru UE poate să vină cu un standard mai al dracu’ decât ăsta minimal din Directivă, de exemplu, dacă lupta contra corupției chiar reprezintă o prioritate pentru acel stat.
Ce a făcut monstruoasa coaliție? A început să legifereze în plus față de Directivă, a început să distingă acolo unde Directiva nu distinge, dar nu cu scopul de a întări combaterea corupției, ci invers, de a o slăbi. Pe scurt, în loc să dea măcar copy-paste, a început să inventeze bălării securiste.
- Bogdan Aurescu va fi dat afară din Guvern?! Anunțul care cutremură scena politică (SURSE)
- PSD și PNL vor ca peste România să se aștearnă liniștea totală
- PSD anunță haosul dacă Iohannis nu-l pune premier pe Ciolacu: Nu cred că e cineva care vrea să strice stabilitatea
Ce s-a întâmplat cu legea avertizorului de integritate
Directiva nu vorbește despre cum să arate conținutul unei sesizări (sau raportări) din partea unui avertizor de integritate. Sesizarea poate fi orală, scrisă, anonimă, etc. Potrivit Directivei, statul trebuie să ceară consimțământul persoanei care face sesizarea dacă vrea să înregistreze cele spuse; dacă avertizorul nu vrea, atunci nu poate nici măcar să înregistreze (scris, audio, video) reclamația. De ce? Fiindcă totul este despre protecția avertizorului! El trebuie să rămână confidențial.
Ce fac neo-feseniștii? În prima variantă a legii au stabilit că sesizarea trebuie să fie musai în dosar cu șină, mă-nțelegi: nume, prenume, domiciliu, ce lapte ai supt de la mama, eventual și semnătură.
Iohannis nu a promulgat legea, a retrimis-o pentru modificare Parlamentului.
A doua variantă a legii a ieșit cum vedeți în a doua poză. Feseniștii au continuat să bată câmpii stabilind că sesizările anonime nu se iau în considerare decât dacă vrea mușchii organului.
Iohannis a promulgat-o.
Acum, mafioții noștri poartă negocieri cu UE, dacă în schimbul acestei legi, care include texte ce nu a treabă cu Directiva, primesc ei ăia aproape 3 miliarde de euro.
Eu am zis de la bun început că nu se va face vreo reformă. Ca să faci reforme, este nevoie fie (1) ca la putere să se afle o mână de oameni reformiști, fie (2) de un colonialism din ăla feroce, în care guvernanții să fie slugile locale ale unei puteri luminate. Nici varianta 1 nici varianta 2 nu există. Așa că zero reforme, a mai scris profesorul Bogdan Glăvan.
