Decizii politice

Dezmăţ pe banii românilor! Greşeala uriaşă a Guvernului. Ce se întâmplă după mărirea salariilor primarilor

Ne bagă în datorii până-n gât! Guvernul Ciucă s-a mai împrumutat de 2 miliarde de euro într-o singură zi!

Dezmăţ pe banii românilor! Greşeala uriaşă a Guvernului. S-a aflat ce se întâmplă după mărirea salariilor primarilor. Este extrem de grav, iar acest lucru va fi ca un bumerang pentru bigetul Executivului. Totul s-a aflat după anunţul că salariile aleșilor locali care implementează proiecte europene vor creşte cu până la 50%.

Această măsură a Guvernului va duce creșteri de salarii în lanț în administrația publică. Vor creşte şi veniturilefuncționarilor, dar și ale consilierilor locali și județeni.

Guvernul a aprobat o nouă ordonanță prin care are loc mărirea cu până la 50% a lefurilor primarilor, viceprimarilor, președinților de CJ și a vicepreședinților. Condiţia este ca aceste instituții să implementeze proiecte cu finanțare externă, inclusiv parte din PNRR.

Această mărire nu este însă singulară. Îi va cuprinde şi pe funcționarii publici, dar și pe consilierii locali. Acum, indemnizația de primar pleacă de la un brut de 20.800 de lei, cât are edilul general al Capitalei, Nicușor Dan.

O instituție ca a lui Nicuşor Dan are numeroase proiecte. Va depăşi fără probleme numărul de trei, adică numărul de la care e acordat sporul de 50%. Așadar, indemnizația lui Nicușor Dan va crește la 31.200 de lei brut. Salariile din primărie vor putea ajunge la un maxim de sumă cât va avea viceprimarul. Este vorba despre 28.080 de lei, potrivit reglementărilor legale.

Și funcționarii vor putea ajunge la această sumă, fără probleme. Deși salariul de bază e mai mic față de al unui demnitar public ales, un funcționar din primărie cu o poziție de conducere sau execuție mai are și spor de 15% de condiții vătămătoare, plus eventual spor de doctorat. Cei care sunt zona de control financiar au și un alt spor de 10%.

Dezmăţ pe banii românilor!

Și lefurile președinților de CJ și a primarilor de municipii vor ajunge la 28.080 de lei. Cele ale vicepreședinților de CJ și ale viceprimarilor ar ajunge la 24.960 de lei. Practic, aceste categorii de demnitari publici aleși ar ajunge la exact aceeași leafă cu a șefului statului.

PNRR-ul, prin numeroasele sale programe și fonduri prevăzute în plan, ajunge să fie implementat majoritatea unităților administrativ-teritoriale. Este construit ca să ajute fiecare UAT din România.

Ministerul Dezvoltării este una din instituțiile centrale care conclucrează cu UAT-urile.

În momentul de față Curtea Constituțională nu s-a pronunțat pe tema măririi lefurilor aleșilor locali cu aproximativ 10%. În condițiile în care proiectul de lege de CCR, atunci nu va avea loc doar creșterea lefurilor aleșilor locali, ci va duce și la permiterea unei măriri și a funcționarilor publici.

De asemenea, indiferent de decizia CCR, va avea loc și mărirea indemnizațiilor consiliilor județeni și locali. Asta pentru că ndemnizația lor este 10% din salariul președintelui de CJ și a primarului. În România sunt 1.338 de consilieri județeni și 40.022 de consilieri locali.

To Top