Decizii politice

Decizia pe care o pregătește Nicolae Ciucă: Dacă e necesară, o discutăm în coaliție și o asumăm

Decizia pe care o pregătește Nicolae Ciucă: Dacă e necesară, o discutăm în coaliție și o asumăm

Dacă în urma analizei de acum pe care o vom face la guvern, vom ajunge la concluzia că este necesară o astfel de măsură, o discutăm în coaliție și o asumăm și la nivel guvernamental, spune premierul Nicolae Ciucă despre o posibilă sistare a angajărilor la stat.

Întrebat dacă se pune problema unei sistări a angajărilor în sistemul bugetar, premierul Nicolae Ciucă spune că „în anul 2022 discutăm de o diferență de locuri de muncă în plus, la nivelul instiutțiilor statului, de aproximativ 17.774”.

„Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la nivelul Ministerului Educației, am discutat despre programul Creșe și Grădinițe și a fost nevoie să încadrăm cu personal. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, peste 5.000 de angajați (..), discutăm de Ministerul Fondurilor Europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile locate României și s-a dovedit că a fost o măsură bună pentru că am reușit să absorbim 11,3 miliarde de euro și desigur la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici.

Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituții, lăsând totuși posibilitatea ca în funcție de nevoi, prin memorandum, pentru că așa s-au angajat acele funcții, să crească angajările în anumite ministere. Dacă în urma analizei de acum pe care o vom face la guvern, vom ajunge la concluzia că este necesară o astfel de măsură, o discutăm în coaliție și o asumăm și la nivel guvernamental”, afirmă premierul.

Nicolae Ciucă: Îmi asum orice decizie pe care o iau

Referitor reducerile de personal și cheltuieli, el afirmă că nu trebuie indusă „o panică absolut nejustificată în rândul populației”.

„Fiecare dintre aceste opțiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat și desigur că fiecare dintre ele poate să constituie o analiză, dar am dat sarcină în guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții. Ca atare chibzuirea bugetului, mi se pare normal, în condițiile în care după un an 2022 în care am avut o evoluție pozitivă, în care bugetul de stat a crescut în valoare nominală cu aproxivativ 49 de miliarde de de euro, în condițiile în care am avut investiții străine aproape 11 miliarde, am avut cea mai mare absorbție de fonduri europene de când suntem membri UE. Anul acesta, nu e vorba doar de noi, este vorba de întregul continent, de întreaga lume care sunt afectate de conseințele atât ale războiului din Ucraina cât și a inflației, a problemelor create pe lanțurile de aprovizionare, lanțurile logistice, de producție și este neapărat nevoie să ne chibzuim aceste cheltuieli”, menționează Nicolae Ciucă.

El afirmă „din toate aceste variante, s-a ales doar varianta care poate să îi înspăimânte pe oameni”.

„Există varianta în care noi, ca guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist și responsabil, să rezolvăm problema colectării taxelor. Sunt soluții și toate aceste soluții trebuie derulate prin instituțiile statului și le cer instituțiilor statului să își facă datoria și să ajungă să realizeze o colectare așa cum este ea planificată. Fiecare ministru…, le-am cerut, în scris, pentru că am spus și o repet, îmi asum orice decizie pe care o iau și aici este vorba de responsabilitate, este responsabilitatea noastră față de români, nu putem să venim acum și să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluții la îndemâna Guvernului și le-am cerut ca până miercuri să vină să îmi prezinte o situație de principiu cu modul în care pot să își chibzuiască cheltuielile.

Este absolut normal, sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile. De ce se întâmplă chestiunea asta și trebuie ca oamenii să știe, după 3 luni de zile, avem un deficit de 1,4, deci la început de trimestru, și este bine să luăm măsurile la început de ani astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu știm cum să rezolvăm această problemă. Ca atare, dacă găsim și sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanțelor, la nivelul fiecărui ordonator de credite, să vină cu aceste soluții și atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli și colectare ne poate asigura liniștea necesară pentru acest an”, adaugă Ciucă.

To Top