Știrea că parlamentarii și-au votat sumele forfetare cu un cuantum de 5500 de lei pe lună a stârnit un val enorm de reacții. Daniel Fenechiu, șeful senatorilor liberali, a explicat cum s-a luat decizia care a revoltat o țară întreagă.
Suma forfetară a fost calculată să răspundă la niște cerințe. Ea a fost calculată la nivelul salariilor consilierilor, în raportul minim care exista la momentul respectiv la nivelul național, minimul respectiv a crescut de două ori, indemnizația parlamentară nu a crescut, că a fost o decizie parlamentară, iar suma forfetară nu permitea acolo unde parlamentarii au mai mulți salariați să crească salariile consilierilor la cabinete, în raport cu creșterile care au fost, a declarat Daniel Fenechiu într-un interviu pentru Adevărul.
- Război total între PNL şi Clotilde Armand! Ce i se reproşează primarului de la Sectorul 1
- Democrația este în pericol! Ce se discută în spatele ușilor de la PNL: Dacă ne aliem cu PSD putem reveni la partidul unic
- Acuzaţii grave ale Opoziţiei! Ce se întâmplă, de fapt, într-o instituţie-cheie. Cătălin Drulă s-a dezlănţuit
Fenechiu: Nu a fost o decizie de care am știut
S-a mers pe teoria „nu creștem salariile parlamentarilor, dar creștem suma forfetară”, ca să poată să majoreze salariile angajaților, astfel încât să nu mai existe frustrarea legată de faptul că, dacă lucrezi pentru un parlamentar și nu o structură a Senatului, nu îți este compensată în niciun fel creșterea prețurilor, inflația și comparativ, creșterea salariilor celorlalte zone ale sistemului public.
Nu a fost o decizie de care am știut, a fost o propunere care a venit în Biroul Permanent și am aflat de ea în momentul în care a venit în Biroul Permanent. Nu am participat la elaborare, nu o consider greșită, dar vă spun că nu am cunoscut de existența acestei propuneri până când nu a venit în Biroul Permanent, a precizat Daniel Fenechiu.
Sumele alocate aleşilor din Parlament cresc începând cu 1 martie. Parlamentarii şi-au majorat, pe ascuns, în urmă cu o săptămână, cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare.
În plus, şi-au adăugat şi noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că îşi vor putea face promovare pe reţelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferinţe, dar vor putea plăti şi consultanţă şi cursuri de formare profesională pentru angajaţi. 50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.
Conducerea celor două Camere ale Parlamentului a convocat o şedinţă în data de 10 februarie, într-o zi de vineri, când în mod normal nu este activitate în Parlament, aleşii fiind plecaţi în teritoriu. În cadrul şedinţei, s-a aprobat o Hotărâre privind modificarea Hotărârii Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului Numărul 5/2013, care se referă la condiţiile în care pot fi folosiţi banii din sumele forfetare, de către deputaţi şi senatori.
