Alegeri Prezidentiale 2024

Schimbări uriaşe înaintea alegerilor din 2024! S-a aflat cine va supraveghea scrutinele de anul viitor

PNL aruncă în aer scena politică! Propunerea făcută pentru alegerile parlamentare din 2024

Schimbări uriaşe înaintea alegerilor din 2024! S-a aflat cine va supraveghea scrutinele de anul viitor. România va avea 4 rânduri de alegeri în 2024. Este vorba despre alegerile locale, cele europarlamentare, parlamentare, dar şi prezidenţiale.

Sunt dezvăluiri de ultimă oră din instituţiile cheie. Fostul președinte AEP Constantin Mitulețu-Buică nu va dispărea din instituția care controlează alegerile din 2024. Şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte, dar va prelua funcția de secretar general.

Noul președinte al Autorității va fi Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei. Acesta a fost propus pentru funcție de PSD. USR nu a venit cu o propunere pentru șefia AEP. Demisia lui Constantin Mitulețu-Buică, fostul președinte al AEP, are un efect parțial.

Acesta va rămâne cu o funcție importantă în Autoritate, cea de secretar general. Acesta refuzase inițial, în ianuarie, să-și dea demisia din funcția de președinte. Fusese acuzat de ANI de conflict de interese. El a aprobat angajarea cumnatei sale în instituția pe care o conducea.

Marcel Ciolacu a decis însă că Mitulețu-Buică trebuie să plece, susțin surse din PSD, iar demisia sa a venit la câteva zile după ce fostul președinte spunea că nu va recurge la un astfel de gest. Ea a devenit efectivă la mijlocul lunii februarie.

Postul rămas vacant, cel de președinte, va fi ocupat de Toni Greblă. Surse din coaliție au declarat că există un consens între PSD, PNL și UDMR pentru susținerea lui Toni Greblă. Decizia a fost luată după o discuție între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, conform libertatea.ro.

Mai mult, Greblă se bucură și de sprijinul grupului minorităților naționale. „Reprezentanții societății civile nu au dorit să candideze, deoarece știau din start că vor pierde. Dacă PSD, PNL și UDMR au bătut palma, nu avea sens. Dacă propuneam pe cineva din partid, puteam să fim acuzați că vrem să politizăm instituția. Realist, Greblă nu avea cum să fie învins dacă are susținerea majorității”, a spus un lider USR, conform sursei citate.

Votul în Parlament pentru noul șef al AEP va fi dat marți, 20 februarie.

Fost membru al Curții Constituționale, fost senator PSD, Toni Greblă a fost achitat definitiv pentru acuzațiile de corupție aduse de procurorii DNA. Viitorul șef al AEP fusese acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Greblă fusese acuzat că ar fi primit un BMW seria 5 de la un om de afaceri, iar de la un altul ar fi primit foloase necuvenite, printre care 80 de struți și reconstruirea unei ferme.

To Top