Alegeri Parlamentare 2024

Cum vor PSD şi PNL să acapareze toată România. Opoziţia, în corzi. Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale

Cum vor PSD şi PNL să acapareze toată România. Opoziţia, în corzi. Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale

Cum vor PSD şi PNL să acapareze toată România. Opoziţia, în corzi. S-a aflat ce se întâmplă cu alegrile parlamentare şi cele prezidenţiale. Liberalii şi social democraţii continuă să coabiteze împreună şi vor să acapareze toată puterea de anul viitor.

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au lansat un scenariu clar. Candidaţi comuni la toate scrutinele de anul viitor. Sunt dezvăluiri de ultimă oră despre cele două formaţiuni politice.

Se pare că lui Nicolae Ciucă şi lui Marcel Ciolacu le place împreună. Sunt dezvăluiri clare că PSD şi PNL vor să pună mâna pe toată puterea din România. Cele două formaţiuni politice ar urma să aubă candidaţi comuni la alegerile de anul viitor.

Mai mulți lideri PNL și PSD recunosc că în spatele negocierilor pentru unificarea datei alegerilor în 2024 se poartă discuții pentru o mare alianţă. Cele două partide ar vrea să-şi împartă funcțiile de președinte, premier și cea de primar al Capitalei.

„Toate negocierile trebuie închise până în iunie. Până atunci știm dacă se vor comasa alegerile în 2024, dacă s-a ajuns la un acord între PSD și PNL pentru stabilirea candidaților pentru funcția de premier și candidat la prezidențiale. Discuțiile despre comasare ascund, de fapt, negocierile pentru funcțiile mari”, au declarat surse din coaliție, conform libertatea.ro.

Modificarea datei alegerilor ar trebui anunțată cu un an înainte de organizarea scrutinului. Liberalii și social-democrații recunosc că nu mai au mult timp la dispoziție. Decizia trebuie luată până la sfârșitul sesiunii legislative din iunie, iar în toamnă ar fi prea târziu.

Liderii PSD și PNL anticipează că eventuala comasare a alegerilor va fi contestată la Curtea Constituțională, dar și la Comisia de la Veneția. Pentru a se asigura că există timp, decizia ar trebui luată până la finalul lunii iunie. Liderii celor două partide au discutat și cu judecătorii CCR pentru varianta comasării alegerilor.

Cum vor PSD şi PNL să acapareze toată România

Scenariul comasării alegerilor este insistent împins de PNL. Nicolae Ciucă, Nicolae Bode și Alina Gorghiu, au avansat tema în spațiul public. Liberalii au lucrat deja la un material juridic. Speră să îi convingă pe social-democrați că nu există probleme de constituționalitate dacă alegerile sunt comasate.

„Există și varianta organizării alegerilor în două zile consecutive. Prin asta nu vor apărea probleme de organizare, aglomerație și oamenii nu se vor încurca în buletine de vot”, au dezvăluit surse din conducerea PNL.

Şefa Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că varianta propusă de PNL nu are probleme de constituționalitate. „Este o legendă faptul că nu există posibilitatea constituțională să comasezi alegerile. Este perfect constituțional scenariul ca aceste alegeri să fie comasate. Doar Parlamentul are legi fixe pentru organizare de alegeri în Constituție. Ca atare, analiza pe care colegii din PNL, juriști, au făcut-o este una care înlătură această temere auzită în spațiul public că posibilitatea de a comasa alegerile nu este una reală”, a precizat Gorghiu.

PSD are altă opinie în privința numărului de zile al scrutinului. „Nici măcar nu este nevoie de două zile pentru alegeri. Alegerile comasate pot să fie constituționale dacă nu se reduce mandatul parlamentarilor. Atât. În rest, mandatele aleșilor locali pot să fie prelungite dacă se modifică legea cu un an înainte. În afară de parlamentari, orice scenariu de comasare e posibil și constituțional. Faci locale cu parlamentare, locale cu prezidențiale, cum vrei și decizi politic”, a declarat un jurist din zona PSD.

Liberalii cred că Marcel Ciolacu își va liniști activul de partid dacă le oferă guvernarea și după 2023, iar poziția să se va întări ca viitor premier și după alegeri în fața grupării Stănescu-Firea.

O altă miză a unor liste comune PSD-PNL este eliminarea tuturor primarilor USR din marile orașe și nu numai. Votul de la alegerile locale este într-un singur tur.

To Top