Bomba anului în politică. S-a aflat cine va avea interzis să candideze la alegerile europarlamentare 2024. S-a dat lege deja. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la europarlamentare.
Nu sunt singurele alegeri care sunt vizate. Prevederi similare sunt și pentru celelalte rânduri de alegeri. Ultimul cuvânt îl are Camera Deputaților, ca for decizional. După ce va trece şi de această cameră, legea va fi promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.
„Cetățenii români care au drept de vot și care au îndeplinit vârsta de 23 de ani, până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a candida și de a fi aleși în Parlamentul European, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art.37 din Constituția României, republicată, pentru a fi aleși, și dacă nu au fost condamnați definitiv, până la ziua de referință inclusiv, la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, pentru care nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, este articolul de lege care aduce schimbări legii privind organizarea Parlamentului European.
„Încă din 2018 sute de mii de cetățeni români au cerut în stradă să nu mai existe cazuri de funcționari publici care să fi fost anterior condamnați penal. Cu toate acestea, în alegerile locale din 2020 au existat cel pușin două cazuri farte mediatizate de candidați la funcția de primar care fuseseră anterior condamnați pentru infracțiuni grave contra unor victime minore sau persoane care fuseseră implicate în scandaluri referitoare la comiterea unor abuzuri contra copiilor – cei mai vulnerbaili cetățeni ai țării”, se arată în expunerea de motive.
Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților. Acesta este for decizional în privinţa acestei inițiative. Recomandat e ca votul să fie dat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, ca să respecte recomandările Comisiei de la Veneția.
- PSD cere anchetă după tragedia de la Lacul Morii: Este o gravă neglijență în serviciu, care trebuie sancționată dur
- Cum îşi asigură liniştea ministrul PSD Alexandru Rafila: Toţi stau cuminţi în “pixul ministrului”
- PSD a trecut la ameninţări! Va arunca ţara în aer dacă Marcel Ciolacu nu ajunge premier în mai
Infractorii, interzişi şi la parlamentare şi locale
Parlamentul a votat, cu o largă majoritate, un proiect de lege prin care persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea și nu au fost reabilitate între timp, nu mai pot candida pentru legislativ sau locale.
Aau fost înregistrate 248 de voturi „pentru” și doar un vot „contra” pentru proiectul care viza aleșii locali. În ceea ce privește parlamentarii, votul a fost de 250 „pentru” și unul împotriva. Doar câte un ales s-a opus. La unul dintre voturi Mihai Lasca, neafiliat, fost AUR, la unul Andi Grosaru, neafiliat, fost Grupul Minorităților.
„Persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese și persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, este un amendament care se regăsește atât în ceea ce privește legea de organizarea pentru alegerea celor din Camera Deputaților și Senat, dar și pentru aleșii locali.
Legea îi priveşte şi pe toţi aleşii locali. Este vorba despre primari, președinți de Consiliu Județean, dar și consilierii locali sau cei județeni. Practic, este toată paleta de demnități publice alese. Anterior a fost adoptat un proiect similar pentru candidații la prezidențiale.
Pe masa Coaliţie mai sunt alegerea primarilor în două tururi, unde PSD și UDMR se opun. Se vorbeşte şi despre numărul de mandate pentru Diaspora. Pe masa puterii mai este şi comasarea localelor cu parlamentarele, care ar trebui discutată în Coaliție.
