Lumea nu este pe drumul cel bun pentru a-si atinge obiectivele climatice, iar publicul este de vina, a afirmat Darren Woods, directorul executiv al gigantului petrolier ExxonMobil, ceea ce a provocat reactii din partea expertilor in domeniul climei, scrie The Guardian.
In calitate de cea mai mare companie petroliera detinuta de investitori din lume, Exxon se numara printre cei mai mari contribuitori la emisiile de gaze cu efect de sera care incalzesc planeta la nivel mondial. Insa, intr-un interviu publicat marti, Woods a sustinut ca nu marile companii petroliere sunt principalele responsabile pentru criza climatica.
Adevarata problema, a spus Woods, este ca tranzitia la energia curata s-ar putea dovedi prea scumpa pentru a fi pe placul consumatorilor. “Secretul murdar despre care nimeni nu vorbeste este cat de mult vor costa toate acestea si cine este dispus sa plateasca pentru ele”, a declarat el pentru Fortune saptamana trecuta. “Oamenii care genereaza aceste emisii trebuie sa fie constienti si sa plateasca pretul pentru generarea acestor emisii. Acesta este, in cele din urma, modul in care se rezolva problema”.
Woods a declarat ca lumea “nu se afla pe calea” de a reduce emisiile de incalzire a planetei la zero net pana in 2050, ceea ce, potrivit oamenilor de stiinta, este imperativ pentru a evita impactul catastrofal al incalzirii globale. “Cand vor fi oamenii dispusi sa plateasca pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon? “, a spus Woods, care este directorul executiv al Exxon din 2017.
“Avem oportunitati de a produce carburanti cu mai putine emisii de carbon, dar oamenii nu sunt dispusi sa cheltuiasca banii pentru a face acest lucru.”
“Este ca si cum un lord al drogurilor ar da vina pe toata lumea”
Expertii spun ca retorica lui Woods face parte dintr-o tentativa mai ampla de a eluda raspunderea pentru clima. Nu poate fi construita nicio noua infrastructura majora de petrol si gaze naturale daca se doreste ca lumea sa evite depasirea limitelor de temperatura convenite, dar Exxon, alaturi de alte mari companii petroliere care se bucura in prezent de profituri record, merge inainte cu planuri agresive de extindere a combustibililor fosili.
“Este ca si cum un lord al drogurilor ar da vina pe toata lumea, in afara de el insusi, pentru problemele cu drogurile”, a declarat Gernot Wagner, un economist specializat in clima la scoala de afaceri Columbia.
“Urasc sa va spun, dar sunteti directorul executiv al celei mai mari companii petroliere cotate la bursa, aveti influenta, luati decizii care conteaza. Exxon sunt la mila pietelor, dar le modeleaza, de asemenea, le modeleaza, modeleaza politica. Asa ca nu, nu puteti da vina pe public pentru esecul de a rezolva problema schimbarilor climatice.”
In ultimul deceniu, o multime de documente si analize interne au stabilit ca Exxon cunostea pericolele incalzirii globale inca din anii ’70, dar a lucrat cu forta si cu succes pentru a semana indoieli cu privire la criza climatica si pentru a impiedica actiunile de reducere a utilizarii combustibililor fosili. Dezvaluirile au inspirat litigii impotriva Exxon in SUA.
“Ceea ce incearca cu adevarat sa faca este sa isi albeasca propria istorie, sa o faca invizibila”, a declarat Robert Brulle, expert in politici de mediu la Universitatea Brown, care a cercetat dezinformarea privind clima raspandita de industria combustibililor fosili.
O analiza realizata in 2021 a demonstrat, de asemenea, ca Exxon a minimalizat propriul rol in criza climatica timp de decenii in mesajele adresate publicului.
“Cartea de joc este urmatoarea: vindeti consumatorilor un produs despre care stiti ca este periculos, in timp ce negati sau minimalizati public aceste pericole. Apoi, cand pericolele nu mai pot fi negate, negati responsabilitatea si dati vina pe consumator”, a declarat Naomi Oreskes, istoric al stiintei la Harvard si coautor al documentului din 2021.
Anul trecut, un alt studiu coautorat de Oreskes a constatat ca propriii oameni de stiinta ai Exxon au prezis “corect si cu pricepere” traiectoria incalzirii globale, apoi au petrecut zeci de ani semanand indoieli cu privire la stiinta si politicile climatice pentru a-si proteja modelul de afaceri.
Cu toate acestea, in interviul de marti, Woods spune ca lumea “a asteptat prea mult” pentru a dezvolta tehnologii fara carbon. El a declarat ca Exxon “a recunoscut necesitatea de a se decarboniza” si ca o taxa pe carbon ar ajuta la realizarea acestui obiectiv, aparand totodata investitiile relativ reduse ale gigantului petrolier in energia regenerabila, subliniind ca se concentreaza pe tehnologii mai incipiente, cum ar fi captarea carbonului si combustibilii pe baza de hidrogen.
Exxon nu “vede capacitatea de a genera randamente peste medie pentru investitori” din productia de energie curata stabilita, cum ar fi energia eoliana si solara, a declarat Woods.
“Recunoastem o nevoie in acest sens. Pur si simplu nu consideram ca aceasta este o utilizare adecvata a capacitatilor ExxonMobil”, a adaugat el.
Woods nu mentioneaza faptul ca firma sa a facut lobby pentru a respinge prevederile dintr-o versiune anterioara a legislatiei care ar fi impus taxe mari asupra companiilor poluante pentru a plati pentru eforturile in domeniul climei sau ca un lobbyist de top al Exxon a fost filmat spunand ca sprijinul firmei pentru o taxa pe carbon a fost o strategie de relatii publice menita sa blocheze politici climatice mai serioase.
“Timp de zeci de ani, ne-au spus ca stiinta este prea incerta pentru a justifica o actiune, ca este prematur sa actionam si ca putem si ar trebui sa asteptam si sa vedem cum evolueaza lucrurile”, a declarat Oreskes. “Acum, directorul general spune: O, Doamne, am asteptat prea mult. Daca acest lucru nu este o iluminare cu gaz, nu stiu ce este.”
Pe ce mizeaza acum Exxon
Wagner a spus ca Exxon isi promoveaza ambitia de a reduce drastic emisiile din propriile operatiuni, mizand in acelasi timp pe faptul ca restul lumii nu va face acelasi lucru, pentru a continua sa vanda petrol. “Nu poate avea ambele variante, spunand “suntem o companie energetica”, dar apoi ignorand practic cea mai ieftina sursa de electricitate din istorie ca fiind ceva in care Exxon ar trebui sa investeasca”, a spus el.
Interviul video are loc in contextul in care Exxon poarta un proces impotriva actionarilor activisti care urmaresc sa impinga Exxon sa adopte standarde de mediu mai stricte. Acesti actionari, a spus Woods, incearca sa opreasca modelul central de afaceri al Exxon, care consta in vanzarea de petrol si gaze, la care aceasta nu va accede.
“Vrem sa ne adresam actionarilor care sunt investitori adevarati, care sunt interesati ca aceasta companie sa reuseasca sa genereze un randament al investitiilor lor”, a spus el. “Nu ne simtim responsabili fata de activistii care deturneaza acest proces… si, sincer, abuzeaza de el pentru a promova o ideologie”.Exxon a primit subventii pentru a-si dezvolta activitatea in domeniul energiei curate din partea Legii privind reducerea inflatiei din 2022, a subliniat directorul general al Fortune, Alan Murray, in interviu.
Articol preluat de pe: