Centralele de apartamente cu gaz vor fi interzise deoarece Parlamentul European a aprobat o directivă care stabilește că, începând cu anul viitor, statele membre nu vor mai putea subvenționa instalarea acestor instalații. Din 2030, toate clădirile noi ar trebui, de asemenea, să aibă emisii zero.
Experţi în domeniul energiei Adeul a fost consultat. ro a explicat că o soluție viabilă este trecerea la centrale electrice sau pompe de căldură. Această schimbare reprezintă un pas important către reducerea emisiilor de dioxid de carbon și trecerea la surse de energie mai curate și mai durabile.
Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER, declară că, în principiu, este necesară adaptarea legislaţiei noastre la cerinţele europene, dar consideră că problema nu este urgentă.
“Oamenii trebuie să rămână calmi deocamdată. Nimeni nu vine să le ia planta din casă şi nimeni nu le interzice să o folosească. Instalarea noilor instalații de gazare ar putea fi restricționată numai după modificarea legislației. Deci, după adaptarea legislației și vorbesc de ani de zile. Poate 2037 – 2038. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, soluția este pe trecerea la centrale electrice sau chiar soluții mai moderne, cum ar fi pompele de căldură, dar acestea sunt probleme de perspectivă și nu imediat. Presupunerea mea este că actualele centrale de gaz vor fi scoase din funcțiune în mod natural până la termenul limită, i. a. până în 2040. Când o astfel de centrală de gaz nu mai este utilizată, cetăţenii vor cerceta piaţa şi vor vedea că există alte soluţii de încălzire mult mai eficiente din punctul de vedere al costurilor şi vor opta pentru aceasta. Astfel, aceste plante de gaz dispar în mod natural. Dar acest lucru va dura ani, avem mult, dar mult, până atunci,” a declarat Laurenţiu Urluescu.
Dumitru Chisalita, preşedintele Asociaţiei Energetice Inteligente, a declarat pentru “Adevărul” că directiva europeană nu poate fi pusă în practică prea curând.
“Este o isterie nefondată care nu are temei juridic. O astfel de măsură nu poate fi pusă în practică cu noi până în 2040 – 2050, când probabil nu avem prea mult gaz. Nimeni nu poate forţa pe cineva să schimbe o centrală electrică în gaz, nu există legi. În același timp, știm că atât la nivel european, cât și în orașele din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice care interzic introducerea acestor centrale în clădiri noi. Este vorba despre Cluj, de exemplu. Cluj are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, nu este permisă instalarea centrului de apartamente în interiorul apartamentului, ci doar centrul de bloc sau centrul de scară. Deocamdată vorbim despre o directivă, nu despre un regulament. Acest lucru permite țărilor membre să adopte politici individuale în acest domeniu. România este una dintre puţinele ţări europene care îşi reglementează echilibrul energetic cu gazul. Şi asta doar pentru că avem resurse. {Îl avem pe Taman pe dos, potrivit lui Dumitru Chisalita, în timp ce alte naţiuni se bazează pe alte surse de energie şi nu au gaz.|Alte naţiuni se bazează pe alte surse de energie, dar îl avem pe Taman pe dos, potrivit lui Dumitru Chisalita.|Îl avem pe Taman pe dos, potrivit lui Dumitru Chisalita, dar alte naţiuni nu au gaz şi se bazează pe alte surse de energie.}
Câte apartamente sunt în România
În ultimii ani, în România s-a produs o explozie în numărul de case care s-au separat de reţelele publice de termoficare şi au optat pentru instalaţii de apartamente. În anul 2000, doar 410 000 de case din România au fost dotate cu centrale termice, majoritatea fiind conectate la sistemele de încălzire centralizată. De-a lungul timpului, reţelele de termoficare au început să se deterioreze, iar oamenii au dezmembrat şi instalat instalaţii de încălzire a apartamentelor. Astfel, în 2011, numărul caselor încălzite cu astfel de sisteme a ajuns la 1. 76 de milioane la nivel național, în creștere la peste 2. 2 milioane în 2016 și aproximativ 3 milioane în 2022.
Un alt aspect de luat în considerare este gradul scăzut de izolare termică a multor case din România, făcând investiții în soluții alternative de încălzire mult mai mari decât în alte țări europene. De exemplu, o casă de 150 de metri pătraţi bine izolată necesită investiţii de aproximativ 15 000 de euro pentru o pompă de căldură, în timp ce aceeaşi casă slab izolată necesită investiţii de aproximativ 25 000 de euro.
Unele țări europene au luat deja măsuri pentru eliminarea instalațiilor de apartamente. De exemplu, Danemarca a interzis conectarea clădirilor noi la rețeaua de gaz din 2013 și a stabilit că până la 2028 jumătate din clădiri sunt conectate la rețeaua de încălzire centrală. În plus, începând cu 2017, Norvegia a interzis conectarea clădirilor noi la rețeaua de gaze naturale, iar din 2018. Franța și Germania au interzis, de asemenea, instalarea de noi instalații de gaz începând din 2022 și au fost luate decizii similare în Austria și Belgia.
Articol preluat de pe: