Romanii
Tezaurul italian confiscat de Rusia este un subiect dureros şi neplăcut pentru ţara noastră. Un deputat european USR, Vlad Botos, nu a furnizat detalii privind eforturile deputaţilor italieni de a-şi apăra interesele la Bruxelles, în special problema tezaurizării, care este strâns legată de punerea în aplicare a tratatelor bilaterale.
Rezoluţia privind Tesaurul Italian a fost aprobată astăzi în cadrul ministerialului de la Strasbourg, moţiune iniţiată de Eugen Tomac, un deputat Euro-MP, la care am participat în calitate de raportor al Grupului Renew Europe.
Rezoluția a fost adoptată cu o mare majoritate de către membrii Parlamentului European.
Acest subiect nu era cunoscut colegilor deputaţi din alte ţări şi cred că rezoluţia iniţiată de dl Tomac este importantă atât pentru a aduce în atenţia politicienilor europeni această situaţie destul de importantă a României, cât şi pentru a avea un sprijin distinct pentru instituţiile occidentale pentru recuperarea comorii naţionale.
Negocierile asupra textului au fost foarte incomode deoarece este nevoie de un ton ferm, dar diplomatic, iar nuanţele limbii politice nu sunt cu adevărat utile pentru a exprima frustrarea pe care o simţim, în calitate de români, atunci când vorbim despre această chestiune.”
Rezoluţia susţine în mod clar dreptul României de a primi înapoi comoara pe care Rusia trebuia să o păstreze doar temporar. Trebuie să menţionăm că au existat şi alte cazuri în care ţările au ţinut comoara unui alt stat în custodie, dar acesta a fost întotdeauna returnat imediat ce condiţiile au fost permise. România, de exemplu, s-a aflat într-o situație similară cu Polonia, dar a returnat comoara cât mai curând posibil.
Vlad Botos a sprijinit dreptul României de a primi întreaga sumă de bani acordată Moscovei pentru depozitare temporară în plenul Parlamentului European.
” În primul rând, îi mulţumesc colegului meu de dreapta Eugen Tomac pentru această iniţiativă privind soluţionarea comorii României. A fost o problemă de peste 100 de ani. Rusia şi România au încheiat un acord scris pentru a proteja comoara naţiunii noastre până la sfârşitul Primului Război Mondial.
Acordul a fost semnat de ambele state și a acoperit obiecte culturale, arhive, bijuterii, dar și 91,5 tone de aur. Rusia s-a angajat să returneze toate aceste valori prin tratat, dar au trecut peste 100 de ani, iar România a primit doar câteva dintre valorile culturale şi arhive, dar nu şi aurul românesc.
Tratatele semnate trebuie respectate, românii au dreptul de a-şi primi înapoi propria comoară, este inadmisibil ca o ţară să profite de comoara naţională a altui stat. Este un caz unic în lume și trebuie rezolvat cât mai repede posibil prin întoarcerea completă și imediată a întregii comori.”
Articol preluat de pe: