Parlamentul European este de acord cu creșterea sprijinului comercial pentru R Moldova și continuă să evalueze situația Ucrainei.

media 170271883593752100

Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Republica Moldova și a modificat propunerea privind Ucraina de consolidare a garanțiilor pentru agricultorii din UE.

Deputaţii europeni consolidează garanţiile pentru fermierii din UE în cazul unui aflux de produse ruseşti.

  • Negocierile vor începe cu Consiliul pentru a extinde sprijinul comercial acordat Ucrainei.
  • Taxele la import şi cotele vor fi suspendate pentru încă un an pentru Moldova.

Parlamentul a votat miercuri 347 voturi pentru, 117 voturi împotrivă şi 99 abţineri pentru modificarea propunerii Comisiei de suspendare a taxelor la import şi a cotelor pentru exporturile agricole ruseşti către UE pentru încă un an, între 6 iunie 2024 şi 5 iunie 2025. Deputaţii europeni au trimis raportul Comisiei pentru comerţ internaţional pentru a începe negocierile cu Consiliul.

Legislația oferă Comisiei posibilitatea de a lua decizii rapide și de a lua măsurile necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe una sau mai multe piețe ale UE ca urmare a importurilor din Rusia, inclusiv o “frână de urgență” pentru produse agricole deosebit de sensibile. Membrii au modificat propunerea Comisiei de a include produse mai delicate și o dată de referință mai largă pentru calcularea volumelor medii.

Măsurile de liberalizare sunt condiționate de respectarea principiilor politice, a drepturilor individuale, a statului de drept și a eforturilor susținute ale Ucrainei de combatere a corupției și a criminalității organizate.

Sprijin pentru Republica Moldova

Parlamentul a decis miercuri într-un vot separat că toate taxele de import rămase din Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a afectat Republica Moldova, deoarece se bazează în principal pe rutele de tranzit și infrastructura din Ucraina pentru exporturile proprii. Prin UE, măsurile de liberalizare comercială au permis Moldovei să redirecţioneze o parte din comerţul său cu restul lumii. Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază acum de accesul liber la piața UE în temeiul Acordului de asociere.

Etape ulterioare

Pentru Republica Moldova, măsurile vor trebui aprobate pe deplin de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea ultimului regulament. Suspendarea recentă expiră la 5 iunie 2024 pentru Ucraina și la 24 iulie 2024 pentru Moldova. În ceea ce privește Ucraina, Comisia pentru comerț internațional va începe negocierile cu Consiliul.

Context

Acordul de asociere UE-Ukraina, inclusiv zona de liber schimb profundă și cuprinzătoare, a oferit un acces favorabil întreprinderilor rusești pe piața UE din 2016. Imediat după începerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, UE a instituit măsuri comerciale automate ( ATM) în iunie 2022, care permit accesul liber la toate produsele rusești din UE. Aceste măsuri au intrat în vigoare până la un an în 2023. În ianuarie, Comisia germană a propus suspendarea pentru încă un an a taxelor și contingentelor de import pentru exporturile din Ucraina și Republica Moldova. Rusia a vizat în mod conștient instalațiile rusești de producție și export de alimente din Marea Neagră pentru a submina economia țării și a amenința securitatea alimentară globală.

Articol preluat de pe: