Europarlamentarii ar putea cere Federaţiei Ruse să returneze comoara naţională a României, care a fost dobândită ilegal în timpul primului război mondial, în termeni istorici. Această comoară, care include 91. 5 tone de aur fin de la Banca Națională a României, colecții regale, bijuterii, monede rare și o gamă largă de bunuri culturale, religioase și de arhivare, reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului național și a stabilității economice a României.
Propunerea de rezoluţie, susţinută de diversele partide politice din Parlament, evidenţiază problema nerezolvată a comorii, care a rămas în Rusia în ciuda numeroaselor eforturi diplomatice de a o returna în ciuda acesteia. Thesaurus a fost trimis iniţial în Rusia pentru a fi ţinut în siguranţă în perioada tumultoasă a Primului Război Mondial, în baza unor acorduri oficiale care să garanteze întoarcerea sa completă.
Rezoluția Parlamentului European critică faptul că Rusia nu a respectat aceste acorduri și norme internaționale care necesită returnarea unor astfel de bunuri. Rezoluţia marchează creditul ilicit al comorii româneşti ca un caz unic de încălcare a dreptului internaţional, în care rezervele de aur şi bunurile naţionale ale unui stat au fost încredinţate altui stat pe baza unor acorduri juridice care au fost ulterior ignorate.
Rezoluția solicită un răspuns european adaptat pentru a facilita returnarea comorii naționale românești, subliniind importanța protejării patrimoniului cultural în temeiul tratatelor UE și necesitatea unor eforturi diplomatice atât la nivel bilateral, cât și internațional. {Rezoluţia recunoaşte restituirea parţială a elementelor culturale, religioase şi de arhivare din 1935 şi 1956, dar subliniază că rezervele semnificative de aur nu au fost încă returnate.|Rezoluţia recunoaşte restituirea parţială a elementelor culturale, religioase şi arhivale din 1935 şi 1956, dar subliniază că rezervele semnificative de aur nu au fost încă returnate.|Rezoluţia recunoaşte că unele elemente culturale, religioase şi arhivale au fost parţial restaurate în 1935 şi 1956, dar subliniază şi faptul că rezervele semnificative de aur nu au fost încă returnate.}
Parlamentul European va cere Federaţiei Ruse să-şi îndeplinească obligaţiile returnând restul comorii naţionale a României. {Potrivit propunerii de rezoluție, Parlamentul European ar solicita, de asemenea, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să adauge acest subiect la agenda diplomatică UE-Rusia și să analizeze toate mijloacele diplomatice pentru a asigura returnarea comorii.|Potrivit propunerii de rezoluție, Parlamentul European va solicita, de asemenea, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să adauge acest subiect la agenda diplomatică UE-Rusia și să analizeze toate opțiunile diplomatice pentru a asigura returnarea comorii.|În conformitate cu propunerea de rezoluție, Parlamentul European ar solicita, de asemenea, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să adauge acest subiect la agenda diplomatică UE-Rusia și să analizeze toate mijloacele diplomatice pentru a asigura returnarea comorii.}
Articol preluat de pe: