Victor Negrescu: Există posibilitatea de a avea un vot până la sfârşitul anului privind aderarea României la Schengen

media 170304755205272500

Victor Negrescu: Oportunitatea obosită de a avea un vot până la sfârşitul anului privind aderarea completă a României la Schengen

Există posibilitatea de a avea un vot până la sfârşitul aderării depline a României la spaţiul Schengen, dar pentru aceasta, ţara noastră trebuie să demonstreze că are capacitatea de a îndeplini cerinţele zonei de trafic, a declarat parlamentarul PSD Victor Negrescu la Strasbourg.

Negrescu, care este comisarul PE, susţine că trebuie “să arătăm că putem intra corect pe calea aerului şi a mării,” în contextul aderării României la spaţiul Schengen la 31 martie.

Avem câteva săptămâni până atunci şi cred că ne vom demonstra capacitatea de a respecta cerinţele zonei de liberă circulaţie. Trebuie să ne continuăm eforturile. De aceea, chiar şi aici în Parlamentul European, am solicitat o finanţare sporită pentru protecţia frontierelor şi pentru asigurarea întregii intrări a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen,” a declarat Negrescu, raportor pentru bugetul UE pentru 2025.

El a comentat miercuri, într-un briefing pentru jurnaliştii români, manifestul a votat la Congresul Partidului Popular Vestic din Bucureşti, care a inclus o referire la susţinerea aderării României la Schengen şi a dezavuat declaraţia liderului PPE, Manfred Weber, privind opoziţia socialiştilor maghiari faţă de extinderea zonei de liberă circulaţie.

” Este bine că partidele politice occidentale au rezoluții de sprijin. În rezoluţia care susţine social-democraţii germani, lucrurile sunt foarte clare şi evidente. De fapt, am votat pentru un paragraf inclus în programul nostru politic care spune că dorim ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen în curând. În rezoluţia PPE, pe care o înţeleg, nu face parte din programul politic, la care reprezentanţii autorităţilor austriece declară că s-au abţinut, scrie că în cel mai scurt timp posibil. Prefer în curând, nu doar în cel mai scurt timp posibil,” a declarat Victor Negrescu.

El a explicat că social-democraţii austrieci au votat în unanimitate în PE şi două Conferinţe ale Partidului Socialiştilor Europeni (PSE) în sprijinul aderării României la Schengen, astfel încât declaraţia lui Manfred Weber privind opoziţia social-democraţilor austrieci “nu are nimic de-a face cu realitatea.”

Victor Negrescu a mai spus că în anii următori a cerut şi a obţinut finanţare pentru protecţia graniţelor

” Există BMVI (Instrumentul de gestionare a frontierelor și a vizelor-n.r.), un mecanism de protecție a frontierelor, există un alt program dedicat în acest spațiu Schengen, proiect pilot implementat în România de Comisia Europeană, care se dovedește a fi un succes, încercăm să îl extindem în continuare. Este un proiect pilot pus în aplicare la graniţa noastră cu Balcanii de Vest, Serbia fiind în special,” a declarat Negrescu.

Fondurile suplimentare ar fi utilizate pentru finanțarea echipelor FRONTEX responsabile cu prevenirea,” și anume, asigurarea faptului că migranții nu ajung în zona europeană în ansamblu, înseamnă, de asemenea, asigurarea frontierei maritime a României și Bulgariei, unde au existat tot felul de discuții.”

Supravegherea persoanelor care trec graniţele României şi care ar putea fi implicate în activităţi ilegale ar putea fi chiar finanţate, a adăugat el.

” Deci, există unele lucruri care ar putea fi făcute cu fondurile, dintre care unele au ajuns acum în România. Prin urmare, România a beneficiat de aceste fonduri. Apropo, astăzi, dacă mergeţi la aeroporturile din România, vedeţi aparatele actuale, toate aceste maşini au fost cumpărate din aceste programe pe care le-am consolidat prin eforturile depuse în Parlamentul de Vest,” a afirmat Negrescu.

Articol preluat de pe:

Articole Recente