Situația pentru Ucraina este complicată: Europa își respinge cerealele, după protestele pe scară largă ale agricultorilor

media 169506075929902300

Ucraina: Deputaţii europeni au votat, miercuri, în favoarea plafonării importurilor ucrainene de cereale scutite de taxe vamale, la fel ca în cazul ouălor, păsărilor de curte şi zahărului – o măsură solicitată de sectorul agricol şi care va trebui negociată cu statele membre, potrivit AFP, informează News.ro.

Plenul Parlamentului European a aprobat prelungirea cu încă un an, începând din iunie, a scutirii de taxe vamale pentru importurile agricole ucrainene acordate începând cu 2022, dar cu “mecanisme de salvgardare” consolidate, extinse la cereale.

Fermierii au protestat în toată Europa

Fermierii europeni acuză afluxul de cereale, ouă şi pui din Ucraina de scăderea preţurilor locale, în special în ţările vecine, şi de crearea unei concurenţe “neloiale” prin nerespectarea anumitor standarde (păsări crescute în masă etc.). În perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de produse agricole ucrainene în UE au înregistrat un salt valoric de 11% pe parcursul unui an.

Un subiect deosebit de sensibil în Polonia, unde blocarea frontierei de către fermieri furioşi a provocat o criză între Varşovia şi Kiev.

Ca răspuns la aceste îngrijorări, Comisia Europeană a propus “măsuri corective” care ar putea fi adoptate rapid în cazul unor “perturbări majore” pe piaţă.

În primul rând, pentru trei produse descrise ca fiind “sensibile” – carnea de pasăre, ouăle şi zahărul – Bruxelles-ul a propus o “frână de urgenţă” pentru a “stabiliza” importurile la volumele medii de import în 2022 şi 2023, niveluri peste care vor fi reimpuse taxe vamale.

Se modifică plafonul

Dar textul deputaţilor, adoptat cu o majoritate foarte largă (347 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 99 de abţineri), modifică propunerea iniţială a Comisiei de a extinde acest “plafon” la cereale (grâu, orz, ovăz, maďs) şi miere – pentru a ţine cont de capacitatea mare de producţie a Ucrainei în ciuda războiului.

De asemenea, modifică perioada de referinţă, care ar urma să fie calculată pe o medie de trei ani (2021-2023).

Organizaţiile de agricultori au criticat faptul că plafonul propus de Bruxelles corespunde volumelor mari din ultimii doi ani, care au stat la baza crizei actuale.

Aceste modificări vor trebui acum să fie negociate cu Consiliul European (statele membre) pentru a găsi un compromis şi a-l ratifica în mod oficial, înainte ca actuala scutire de taxe vamale să expire la începutul lunii iunie.

“Deputaţii europeni şi-au arătat în sfârşit înţelegerea faţă de producători prin adoptarea unor amendamente limitate, dar foarte necesare”, a fost reacţia Copa-Cogeca (organizaţia principalelor sindicate agricole din UE) şi a cinci organizaţii agricole sectoriale.

“Includerea cerealelor şi a mierii este binevenită (…) Dar trebuie să ne asigurăm că aceste măsuri sunt eficiente”, au adăugat acestea într-un comunicat de presă comun. Această decizie a Parlamentului transmite un semnal puternic, dar se impune în continuare prudenţă, deoarece această poziţie trebuie încă să fie “confirmată” în discuţiile cu statele membre, au precizat ei.

Articol preluat de pe:

Articole Recente