CSM scoate cartea roşie în scandalul Clotilde Armand: Toţi candidaţii au această obligaţie.

media 169330137453866900

Secţia pentru procurori a CSM a transmis, joi, o nouă reacţie după declaraţiile primarului Clotilde Armand referitoare la controlul politic exercitat asupra magistraţilor şi afirmă că ”aceste alegaţii nu doar că depăşesc limitele comunicării publice, ci sunt de natură a încălca independenţa procurorilor”. Aceştia cer ”echilibru în exprimarea publică” din partea tuturor potenţialilor candidate la alegerile din acest an.

”Afirmaţiile în serie, formulate de un primar de sector prin care se insinuează subordonarea politică a unor procurori care instrumentează o cauză penală care îl priveşte, vizează în mod direct atât colectivul de procurori al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în general, cât şi procurorul de caz, în particular. Aceste alegaţii nu doar că depăşesc limitele comunicării publice, ci sunt de natură a încălca independenţa procurorilor din cadrul acestei unităţi de parchet şi reputaţia profesională a procurorului de caz”, a transmis, joi, Secţia pentru procurori a CSM.

CSM cere echilibru în exprimarea publică

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat toate aceste aspecte în şedinţa secţiei de joi şi ”reiterează solicitarea adresată participanţilor la competiţia electorală ce urmează a avea loc în acest an să dea dovadă de echilibru în exprimarea publică şi să utilizeze instrumentele judiciare, suficiente să asigure garanţii procesuale de natură să conducă la un proces echitabil”.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este urmărită penal pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Edilul este acuzat că s-a desemnat manager al unui proiect şi astfel a încasat indemnizaţii în valoare de 18.000 de lei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a prezentat miercuri, printr-un comunicat de presă, cum au decurs cercetările în cazul primarului Clotilde Armand.

Astfel, în 4 noiembrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate a transmis anchetatorilor un raport de evaluare din care rezultau posibile indicii privind încălcarea de către Clotilde Armand a articolului 301 din Codul Penal – referitor la folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane – în calitate de primar al Sectorului 1.

După două săptămâni, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea infracţiunii de “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, prevăzută de art. 301 alin. (1) Cod Penal.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a explicat şi motivele pentru care mai mulţi procurori care investigau aceste fapte nu au mai continuat ancheta.

Astfel, primul procuror desemnat să facă cercetări şi-a încetat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 la 31 decembrie 2022 în urma delegării şi apoi transferului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, al doilea procuror a fost detaşat în cadrul CSM, la 1 aprilie 2023, iar cel de-al treilea procuror s-a transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la 1 mai 2023.

Procurorul care anchetează acum a preluat dosarul în 2 mai 2023

Procurorii au menţionat că, săptămâna trecută, a fost schimbată încadrarea juridică în cazul lui Clotilde Armand din infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (5 acte materiale), în infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (4 acte materiale).

De asemenea, anchetatorii au anunţat începerea urmăririi penale a lui Clotilde Armand

“Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că în perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, au transmis procurorii.

Armand a trecut la acuzații

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare. „Schimbarea judecătoarei a fost făcută fără niciun fel de motivare, fără niciun argument. Brusc, o nouă judecătoare a preluat cazul şi a respins cererea de a se pronunţa pe sesizarea CCR şi de a suspenda cauza până la soluţionarea acesteia”, a mai spus ea. Armand a adăugat că ancheta împotriva ei „decurge defectuos”, fiind schimbaţi trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare împotriva sa.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a reacţionat, marţi, după afirmaţiile primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, potrivit cărora instanţele sunt conduse de marionete PNL-PSD deoarece a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate. CSM a menţionat că aceste afirmaţii încalcă independenţa judecătorilor şi afectează imaginea justiţiei.

Articol preluat de pe:

Articole Recente