Visul european prinde contur: un proiect urias al tarilor membre UE intra in urmatoarea faza a dezvoltarii sale

Primul coridor major de hidrogen din Europa, asa-numitul proiect H2Med, care cuprinde interconectarea cu hidrogen intre Portugalia si Spania si o conducta submarina care leaga Spania si Franta (BarMar), intra in urmatoarea faza a dezvoltarii sale cu contracte de inginerie preliminara si studii de impact asupra mediului, informeaza offshore-energy.biz.

Operatorii de sisteme de transport (TSO) si partenerii in curs de dezvoltare ai proiectului BarMar Enagas, GRTgaz si Terega, in coordonare cu OGE, au contractat compania Wood sa efectueze studiile preliminare de inginerie, sa efectueze analiza alternativelor de ruta si sa selecteze coridorul BarMar.

Scopul lucrarilor include analiza diferitelor rute potentiale pentru conducta offshore pentru a conecta Barcelona la Marsilia peste Marea Mediterana. Evaluarea cuprinzatoare va ajuta la identificarea unui coridor preferat pentru BarMar si va lua in considerare perspectivele tehnice, economice, de mediu si societale.

In plus, studiile societale si de mediu au fost lansate si vor fi realizate de Tecnoambiente, sustinut de Francom si Natural Power.

Scopul proiectului H2med

Proiectul H2med este o initiativa transnationala care vizeaza conectarea retelelor de hidrogen din Peninsula Iberica cu cele din nord-vestul Europei. Scopul sau este de a permite Europei sa fie alimentata cu hidrogen regenerabil, la preturi accesibile, pana in 2030.

Proiectul de 2,5 miliarde EUR a fost lansat in octombrie 2022 de catre presedintele Guvernului Spaniei, presedintele Frantei si prim-ministrul Portugaliei. In octombrie 2023, operatorul german de transport si sistem OGE s-a alaturat Enagas, GRTgaz si Terega in incercarea de a dezvolta H2Med.

La 28 noiembrie 2023, Comisia Europeana a selectat proiectul H2med pentru a fi inclus pe lista proiectelor de interes comun (PCI).

Articol preluat de pe:

Articole Recente