Tendinte socante pe piata masinilor second-hand: Avariile, furturile si fraudele cu kilometrajul sunt in crestere


In ultimii ani, piata masinilor de ocazie a cunoscut o transparenta sporita, dar un studiu recent realizat de carVertical, o companie de date despre masini, face lumina asupra unor probleme persistente care afecteaza aceasta industrie. Studiul releva statistici alarmante privind daunele auto, furtul si frauda privind kilometrajul.

Potrivit cercetarii, jumatate dintre BMW-urile verificate pe platforma carVertical aveau un istoric de daune, ceea ce indica o tendinta ingrijoratoare in cadrul popularei marci. In plus, s-a constatat ca modelele BMW sunt o tinta principala pentru hoti, reprezentand 17,7% din toate cazurile de furt identificate pe platforma.

In 2023, studiul a scos la iveala faptul ca 7,5% din toate vehiculele verificate au avut kilometrajul modificat, ceea ce inseamna un numar impresionant de 7,7 miliarde de kilometri. Aceasta activitate frauduloasa duce la plata in plus de catre cumparatori si subliniaza importanta verificarii amanuntite a istoricului inainte de a face o achizitie.

Valoarea totala a daunelor produse vehiculelor incluse in studiu a depasit 4,4 miliarde de euro, iar numarul cazurilor de daune identificate a ajuns la 1,78 milioane, in crestere fata de 1,4 milioane de cazuri in anul precedent. In special, cea mai mare valoare a daunelor a apartinut unui Lamborghini Huracan, care a suferit reparatii in valoare de 250.000 de euro.


Cele mai problematice marci

BMW a reiesit ca fiind marca cea mai frecvent avariata pe platforma, 48,4% din toate masinile acestei marci avand inregistrari de daune. Alte marci precum Audi, Skoda, Dacia si Lexus au urmat indeaproape.

Studiul a dezvaluit, de asemenea, tendinte ingrijoratoare in ceea ce priveste furturile, masinile BMW fiind cele mai cautate de hoti, urmate de modelele Mercedes-Benz si Audi. Cele mai multe vehicule furate au fost fabricate intre 2016 si 2019, ceea ce indica o preferinta pentru masini relativ noi pe piata ilicita.

Fraudarea contorului kilometric a fost o alta problema semnificativa identificata, 7,5% din toate vehiculele verificate avand kilometrajul manipulat. Anumite marci de masini au fost mai predispuse la fraudarea contorului kilometric, Opel, Jeep, Land Rover, Lexus si Porsche fiind in fruntea grupului.


{BMW-urile second hand sunt cautate|Second-hand BMWs are not allowed|BMW-urile second-hand are cautate}

In ciuda acestor provocari, studiul a oferit, de asemenea, informatii despre preferintele consumatorilor, BMW fiind cel mai frecvent verificat producator pe platforma carVertical. Volkswagen Golf a aparut ca fiind cel mai frecvent verificat model, reflectand popularitatea sa in randul cumparatorilor de masini second-hand.

In timp ce studiul a cuprins date din 26 de tari diferite, inclusiv de pe piete importante precum Marea Britanie, SUA, Germania si Franta, concluziile subliniaza necesitatea unei analize si a unei constientizari sporite in randul consumatorilor care navigheaza pe piata masinilor de ocazie.

Articol preluat de pe:

Articole Recente