Prețul aurului sparge toate recordurile

media 170175050045040500

Preţul aurului a atins marţi un nivel record, iar riscurile geopolitice ar putea propulsa în continuare cotaţia metalului preţios, transmite Reuters, informează News.ro.

Piaţa este susţinută de cererea fizică puternică din Asia şi achiziţiile băncilor centrale, precum şi de statutul tradiţional de activ de refugiu al aurului, în perioadele de incertitudine. În acest sens, băncile centrale au fost cumpărători neţi de aur timp de opt luni consecutive.

Preţul spot al aurului a crescut cu 0,8% la 2.130,79 dolari pentru o uncie, după ce a atins un record de 2.141,59 dolari uncia. Dintr-o perspectivă a analizei tehnice, aurul poate creşte către 2.180 dolari uncia.

„Zilele următoare, în special cu publicarea datelor economice critice şi declaraţiilor preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell, vor fi cruciale pentru a determina dacă aurul îşi poate menţine traiectoria actuală sau dacă vom vedea o perioadă de consolidare”, a spus Alexander Zumpfe, trader senior de metale preţioase la Heraeus.

Părerea analistului

Analistul independent Ross Norman se aşteaptă ca preţul aurului să atingă 2.300 de dolari în acest an.

Preţul spot al argintului a crescut la rândul său, de luni, depăşind niveluri tehnice majore. Ultima oară a crescut cu 0,2%, la 23,94 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din 28 decembrie.

„Asta înseamnă că aurul nu creşte singur în acest moment şi măreşte şansa unei creşteri mai susţinute”, a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri al Saxo Bank.

Prin contrast puternic, platina şi paladiul au mers în direcţie opusă, fiind în scădere cu 1,4%, respectiv cu 1,6%.

Platina este relativ ieftină în comparaţie cu aurul, dar până acum a fost lăsată în urmă. Odată ce preţul aurului se stabilizează, este probabil ca platina să beneficieze de pe urma creşterii sale recente”, a spus Hansen. Raportul aur-platină a atins cel mai mare nivel din martie 2020, când începutul pandemiei l-a dus la un nivel record.

Articol preluat de pe:

Articole Recente