Misiune importanta pe Marte: motivul pentru care roverul Curiosity se catara pe Muntele Sharp

Aproape in fiecare zi, noi, pe Pamant, primim o imagine uluitoare a terenului de pe Marte, trimisa de un rover. Dar, privelistea din spatiu poate fi si ea destul de uimitoare. Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tocmai a trimis o imagine sugestiva a lui Curiosity in timp ce urca pe o creasta abrupta de pe Muntele Sharp, scrie universetoday.com.

Roverul este un mic punct negru in centrul imaginii, ceea ce ne da o idee buna despre ceea ce a realizat camera HiRISE a MRO. In imagine, roverul pare minuscul, asezat intr-o regiune cu “benzi “de material alternativ, intunecat si deschis.

Unde este Curiosity?

Roverul Curiosity exploreaza o creasta veche de pe partea laterala a Muntelui Sharp, care este varful unui crater de pe Marte. Este asezat pe partea laterala a unei caracteristici numite Gediz Vallis Ridge, iar terenurile si materialele pastreaza o inregistrare a ceea ce a fost atunci cand apa a curs ultima data acolo. Acest lucru s-a intamplat in urma cu aproximativ trei miliarde de ani. Forta fluxului a adus cantitati semnificative de roci si resturi prin regiune. Acestea s-au ingramadit pentru a forma creasta. Asadar, mare parte din ceea ce vedeti aici sunt ramasitele deshidratate ale acelei inundatii.

Fluxurile de moloz sunt destul de frecvente aici pe Pamant, in special in urma inundatiilor, eruptiilor vulcanice, tsunami si a altor actiuni. Le putem vedea ori de cate ori materiale se revarsa printr-o regiune sau pe o panta. Intr-un flux bazat pe inundatii, viteza apei se combina cu gravitatia si cu gradul de inclinatie pentru a trimite materialul in fuga pe suprafata. Un flux de resturi poate fi, de asemenea, o alunecare de teren uscata, iar acestea pot aparea cam oriunde pe Pamant, unde conditiile sunt potrivite.

Un alt tip de curgere de resturi provine din activitatea vulcanica. Aceasta are loc atunci cand materialul erupe dintr-un vulcan sau cand cutremurele combinate cu o eruptie prabusesc material in partea laterala a muntelui. Rezulta ceea ce se numeste “lahar”. Oamenii din America de Nord isi amintesc probabil de eruptia Muntelui St. Helens din 1980; aceasta a dus la aparitia mai multor laharuri care au ingropat parti din terenul inconjurator.

Acum, cand oamenii de stiinta vad regiuni asemanatoare pe Marte, vor sa afle mai multe lucruri. Cum s-au format acestea? Au fost create de aceleasi procese care le creeaza pe Pamant? Si, cu cat timp in urma au inceput sa se formeze? Curiosity si Perseverance, precum si alte vehicule de explorare si aterizare au fost trimise pe Marte pentru a ajuta la gasirea raspunsurilor la aceste intrebari.

A avut loc vreuna dintre aceste actiuni pe Marte?

Dovezile sunt destul de puternice, motiv pentru care Gediz Vallis este un obiectiv major de explorare pentru rover. Este un canion care se intinde pe o suprafata martiana de 9 kilometri si este sculptat la o adancime de aproximativ 140 de metri. Gediz a fost probabil sculptat la inceput de asa-numita activitate “fluviala” (ceea ce inseamna actiune de curgere). Inundatiile ulterioare au depus o varietate de nisipuri si roci cu granulatie fina.

De-a lungul timpului, vanturile au spulberat o mare parte din acest material, lasand in urma buzunare protejate de materiale lasate in urma de inundatii. Marimea rocilor spune ceva despre viteza fluxurilor care au depus toate materialele. Studiile geologice ale acestor roci vor dezvalui compozitia lor minerala, inclusiv expunerea lor la apa de-a lungul timpului.Culmea Gediz Vallis a rezultat in urma actiunii apei care a impins roci si pamant in jurul ei pentru a o construi in timp.Cercetatorii planetari trebuie acum sa afle secventa de evenimente care au creat-o.

Indiciile se afla in rocile imprastiate in regiune si in terenul inconjurator. Muntele Sharp in sine (cunoscut oficial sub numele de Aeolis Mons), are o inaltime de aproximativ 5 kilometri si este, in esenta, o gramada de roci sedimentare stratificate. Pe masura ce Curiosity isi croieste drum pe munte, acesta exploreaza materiale din ce in ce mai tinere.

Misiunea lui Curiosity la Gediz

Pentru a plasa toate acestea la o scara mai mare, Mount Sharp este varful central al craterului Gale. Acesta s-a format in urma cu aproximativ 3,5-3,8 miliarde de ani in urma unui impact. Cu timpul, apa a inundat craterul de mai multe ori. Aceasta s-a scurs si a disparut in cele din urma, deoarece clima lui Marte a transformat-o in desertul prafuit pe care il vedem astazi.

Vanturile au jucat, de asemenea, un rol in umplerea craterului cu praf si depozite de nisip. Aceasta asa-numita activitate eoliana a contribuit, de asemenea, la sculptarea Muntelui Sharp. Aceasta istorie a depunerii si eroziunii pe baza de vant si apa a facut din craterul Gale un loc foarte atractiv pentru explorare. Acesta este motivul pentru care Curiosity a fost trimis acolo si isi continua calatoria pe Mount Sharp.

Articol preluat de pe:

Articole Recente