Kelemen Hunor spune ca fostii securisti au provocat evenimentele din 1990 de la Targu Mures

Deputatul Kelemen Hunor: Evenimentele din 1990 de la Targu Mures au fost provocate de fostii securisti, care au avut nevoie de un pretext pentru a iesi din acea incurcatura in care au intrat dupa Revolutie, a sustinut, luni seara, presedintele UDMR.

,,Fostii securisti l-au provocat (conflictul interetnic – n.r.). Au avut nevoie de un pretext pentru a iesi din acea incurcatura in care au intrat dupa Revolutie. Nu pot sa nominalizez, ca nu am la mine dosarul, dar exista un dosar in care se stie cine au fost cei care au lansat acolo toate provocarile in zilele de dinainte de 15 martie si pana cand s-a intamplat tot ceea ce s-a intamplat acolo, din pacate, si cu oamenii care au murit. Dar nu am nicio indoiala ca fostii securisti au fost cei care au manevrat tot ce s-a intamplat la Targu Mures”, a declarat Kelemen Hunor la Realitatea TV, conform Agerpres.

Intrebat daca este un pericol real extremismul in Romania, Kelemen Hunor a spus: ,,Este. Oriunde este un pericol real si, din acest punct de vedere, nici Romania nu este o tara diferita fata de celelalte tari”.

,,Daca va uitati la toate tarile din Europa, veti vedea ca in acesti ani – sigur, confruntand mai multe crize suprapuse, de la COVID pana la energie, inflatie, razboaie – oamenii si-au pierdut increderea in ,,mainstreamul” politic. Cei care au guvernat poarta vina, cei care au guvernat 10, 20, 30 de ani. (…) Am ajuns intr-o situatie unde s-a pierdut speranta, nu exista un leadership, nu exista o viziune. Si atunci, partidele antisistem se folosesc de furia oamenilor, de nemultumirea oamenilor si, bineinteles, promit mai mult decat se poate realiza. In primul rand, trebuie sa fii sincer cu cetatenii. Daca ai gresit, trebuie sa spui ce se poate si nu trebuie sa te ascunzi dupa unii sau dupa altii, fiindca tu ai guvernat, tu ai gresit. Cei care au guvernat n-au gresit, cetateanul n-a gresit ca ti-a acordat increderea de mai multe ori”, a explicat liderul UDMR.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor considera ca ,,parteneriatul civil in Romania ar trebui reglementat la un moment dat”. ,,Si de ideologia de gen am o parere destul de rezervata, fiindca nu cred ca este o ideologie”, a adaugat el.

Articol preluat de pe:

Articole Recente